Zorunlu bireysel emekliliğe dikkat!
Bireysel emeklilik sistemine zorunlu katılımı düzenleyen hükümler 25.08.2016 tarihinde yürürlüğe girmiş ve zorunlu katılım tarihi 1.1.2017 olarak belirlenmiştir. Zorunlu BES katkısı, 1.1.2017 tarihinden itibaren...
Bireysel emeklilik sistemine zorunlu katılımı düzenleyen hükümler 25.08.2016 tarihinde yürürlüğe girmiş ve zorunlu katılım tarihi 1.1.2017 olarak belirlenmiştir.
Zorunlu BES katkısı, 1.1.2017 tarihinden itibaren artık hayatımıza girecek. Tabii ki uygulama esas ve usullerini belirleyecek olan Yönetmelikte ‘sosyal diyalog’ temelli olması gerekiyor. Bunun için işveren ve çalışan taraflarından da görüş almak gerekir. Özellikle, mevcut bir bireysel emeklilik sözleşmesi/planı olan çalışanların, zorunlu BES ile nasıl bir yol izleneceği, zorunlu BES sisteminde, işveren nezdinde minimum bir çalışan sayısının olup olmayacağı önem arz ediyor.
Yine bu sistemin, sigorta şirketleri ile çalışan arasında imzalanması gereken zorunlu sözleşme ve bilgilendirmelerin, işverenlerin ilgili birimlerinde ayrıca bir iş yükü oluşturmaması da gerekiyor.
Özellikle bordroların düzenlenecek olması, zorunlu BES’in sadece çalışandan bir pay olarak kesilmesi, zorunlu BES sistemi yürürlüğe girmesine rağmen, uzun vadeli sigorta kolları primlerinin sabit kalması, bu sistemden ‘cayma hakkını’ kullananların çok fazla olmasını da beraberinde getirecektir.
Bu noktada sadece 1.000 TL’lik sistemde kalma avantajı (diğer özel BES programları haricinde) ne kadar çalışana cazip geleceği merak konusu. Ancak zorunlu BES sisteminden caymayıp devam edenlere, ayrı bir sigorta prim indirimi uygulanarak, uzun vadeli sigorta kolları priminden de yüzde 3-4 gibi bir indirim sağlanması, çalışanların da net ücretinde bir oynamaya gidilmemesi, sistemde kalmayı cazibe merkezi haline getirecektir.