Belediye nikâhı mı dini nikâh mı?

1975 yılıydı yanılmıyorsam Milliyet gazetesinde Burhan Felek, Türkiye’deki nikâh akdinin İsviçre Katolik kilisesinden alındığını, rahip yerine belediye başkanının ikame...

1975 yılıydı yanılmıyorsam Milliyet gazetesinde Burhan FelekTürkiye’deki nikâh akdinin İsviçre Katolik kilisesinden alındığını, rahip yerine belediye başkanının ikame edildiğini yazmıştı.

Evet, Cumhuriyetin ilk yıllarında batılılaşma adına dini olan birçok uygulamaya devlet eliyle son verilmişti.

Bunlardan biri de nikâh akdiydi.

***

Bu uygulamaya tepki midir yoksa evlenme boşanma hususundaki hassasiyet midir bilmem ama toplum dindarıyla dine mesafeli olanıyla evlenme ve boşanma hususunda İslam hukukuna daima riayetkâr olmuştur.

Dini uygulamalara soğuk bakan aileler bile genellikle dini nikâh kıydırırlar ve çoğunlukla da talak konusunda İslami kurallara riayet ederler.

Anadolu insanı ise nikâh ve talak konusunda dini kuralları esas alır, tavizsizdir!

***

Fakat resmi nikâh olmadan dini nikâh, yaptıran için de nikâhı akdeden için de suç oluşturmaktadır. Resmi nikâhtan sonra dini nikâh kıyılmasında ise yasal bir engel yoktur.

Müslüman aileler dini nikâhı önemsedikleri için esas olarak dini nikâh yaparlar resmiyet kazanması için de belediye nikâhı yapılır.

Çağdaş batılı ülkelerde böylesi bir garabet yoktur.

Batıda da esas olan dini nikâhtır. Kilisenin dini nikâhı aynı zamanda resmi nikâhtır.

Devlet kiliseye bu yetkiyi vermiştir.

***

Bizde de olması gereken dini nikâha resmiyet kazandırmaktır.

Dini nikâhın resmiyet kazanmamasının mağdur olan tarafı kadınlardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.878 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 429 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.334 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 493 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 347 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar