Suriye’ye kara harekatı mı?!
14 Aralık 2015 tarihinde Teröre Karşı İslam İttifakı’ndan bahseden Suudi Arabistan bu kez de Suriye’ye müdahaleyi gündeme getirerek yeni bir çıkış yaptı. 4 Şubat 2016 Perşembe günü Suudi...
14 Aralık 2015 tarihinde Teröre Karşı İslam İttifakı’ndan bahseden Suudi Arabistan bu kez de Suriye’ye müdahaleyi gündeme getirerek yeni bir çıkış yaptı.
4 Şubat 2016 Perşembe günü Suudi Arabistan askeri sözcüsü Ahmed Useyri gündeme bomba gibi düşen bir açıklama yaptı.
DAİŞ’e karşı oluşturulan koalisyon çerçevesinde Suudi Arabistan’ın Suriye’ye askeri birlik gönderebileceğini söyledi.
***
Yeni Suudi kralının ekibi eskisine kıyasla daha aktif politikalar izliyor intibaı bırakıyor.
Eski yönetimin bölge sorunlarındaki tavrı olaylardan birkaç gün sonra ancak anlaşılabilirdi. Yeni yönetim ise gündem belirleme özelliğine sahip!
Teröre Karşı İslam ittifakı konusunda da 34 ülkenin birliğinden bahsetmişlerdi ama daha sonra unutuldu gitti!
İnşallah bu yeni teklif ona benzemez.
***
Aslında koalisyonun Suriye’ye kara harekatı fazlasıyla gecikmiş bir hamledir.
Koalisyonun hava harekatıyla iktifa etmesinin yanlış olacağını Türkiye başından beri söylemişti ama koalisyon teröre karşı savaşıyor gözüküp terörü beslemekten ve azdırmaktan başka bir iş yapmadı.
PKK’nın Suriye uzantısı PYD terör örgütünü besleyerek de tüy dikti.
***
Rusya’nın müdahalesinden sonra alanın tamamen terör örgütleri ve katil rejime terk ediliyor olması üzerine Suudi Arabistan’ın bu teklifi son derece makul ve mantıklı bir teklif olarak görünüyor.
Gerekçesi de makul. DAİŞ terörüne karşı askeri müdahale.
Rusya da o gerekçeyle gelmiş ve katil rejimin terör olarak nitelediği muhalefeti hedef almıştı/alıyor!
***
Suudi Arabistan’ın teklifi İslam İttifakı’nda olduğu gibi henüz somutlaşmış değil ama kabul görmüş olması olumlu bir gelişmedir.
Her ne kadar Suriye muhaliflerinin askere değil nitelikli silahlara ihtiyacı olsa da düzenli ordular güneyden ve kuzeyden girerek sorunu kısa süre içinde çözerse bölge birazcık olsun rahata kavuşur.
Fakat..
***
Fakat bu o kadar kolay değil. Herhangi bir ordunun Suriye’ye girmesi demek sadece katil Esed güçleriyle çarpışacağı anlamına gelmiyor.
O ordu karşısında Rusya’yı bulacak, karşısında İran’ı bulacak belki de bir müddet sonra Çin’i bulacak!
Suudiler bunları düşündü mü bilmem ama Suudilerin askeri yeteneğinin bu sorunun üstesinden geleceğini söylemek pek kolay değil.