Medyanın “içerik ve hizmet” dengesi sorumluluğu
“Türkiye’yi uçurmanın formülü” başlıklı yazıyı okuyan, bilgisi ve birikimine güvendiğim dostum, "Anlıyorum hepimiz sorumluyuz, ama sorumlu arayışına önce medya mensuplarından...
“Türkiye’yi uçurmanın formülü” başlıklı yazıyı okuyan, bilgisi ve birikimine güvendiğim dostum, "Anlıyorum hepimiz sorumluyuz, ama sorumlu arayışına önce medya mensuplarından başlayalım” dedi.
Dostun uyarısı bana Süleyman Demirel Hükümeti’nin ünlü Tarım Bakanı Bahri Dağdaş’ı hicveden rahmetli Ümit Yaşar Oğuzcan’ın bir dörtlüğünü anımsattı… Bilmeyenler için küçük bir anımsatma, o dönemde Adalet Partisi iktidardaydı; Kır at da partinin simgesiydi.
Her zaman olduğu gibi ülkemizin “et sorunu” gazete manşetlerinden inmiyordu. Tarım Bakanı Bahri Dağdaş da, daha yüksek volumlu et üretimine imkan vermesini ve eski kültürümüzde yeri olduğunu düşünmüş olmalı ki “ At eti yensin!” diye önermişti.
Hafızam yanıltmıyorsa Kim Dergisi’nde Ümit Yaşar Oguzcan, “At eti yensin demiş Sayın Tarım Bakanı / Sırası gelmişken Dağdaş’ı taşlayalım / Memlekette atlara örnek olsun diye / At eti yemeye Kır attan başlayalım” diye taşlamıştı.
Dostumun önerisini ciddiye aldım; medyanın işlevleri üzerine tuttuğum notlara baktım. Zihnimde belirginleşen düşünceleri paylaşmak istedim.
Medya kendini nasıl değerlendiriyor
Medyanın işlevlerini ve sorumluluklarını tanımlarken iki ana yaklaşım öne çıkıyor: Biri, WSJ sloganlaştırdı: “Medya sadece nesnel haber iletmenin aracı değildir; asıl amacı, okuyucunun işini kolaylaştırmaktır.” Diğeri,“Medya içerik değil hizmet üretmeli; çünkü insanlar içeriği okumadan paylaşıyor” gerekçesinden yola çıkan Jeff Jarvis'in yaklaşımıydı. Ülkemizde “içeriğin gücü” konusunda iddialı bir yaklamışı da Saran Group Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran’dan geldi: Teknolojinin gelişmesiyle “içeriğin süpergüç” haline geldiğini ileri sürdü.
Medyanın işlevini irdeleyen içerik odaklı yaklaşıma göre, ciddi bir içerik üretmeyen, izleyicisini hayatın öz gerçeğine yaklaştıramaz. İçerik zenginliği ile hizmet kalitesi arasında çok sıkı bağları görmezden gelirsek, okuyucunun işini kolaylaştırma amacından uzaklaşırız.Ayrıntı bilgisine erişme ve ayrıntıdaki dinamikleri kavrama kaliteli fikir ve proje üretilebilmenin ilk adımıdır; medya nakit ve vakit kazancı sağlayan, yaşamı kolaylaştıran işler yapmanın önünü açacaksa içerik zenginliğini gözardı etmemeli.