Süreçler(*) işyerlerinin amentüsüdür

Sorgulayan, çözümleyen ve genellemelere ulaşarak düşüncelerini net biçimde açıklayan Prof. Dr. Sulçuk Şirin’i yakından izliyorum. Hürriyet’te İlber Ortaylı’ya düzenli komşu...

Sorgulayan, çözümleyen ve genellemelere ulaşarak düşüncelerini net biçimde açıklayan Prof. Dr. Sulçuk Şirin’i yakından izliyorum. Hürriyet’te İlber Ortaylı’ya düzenli komşu olması dünyada olup bitenleri merak edenlere, özellikle de eğitim ve öğretim alanında “net bilgi” sahibi olma kaygısı taşıyanlara yeni bir pencere daha açtı.

Selçuk Şirin pazar gündü yazısında, “Türkiye’de eğitim tartışmaları verilerden bağımsız bir spordan ibaret. Geleceğimizi dert ediniyorsak bunu değiştirmeli, günübirlik tartışmaları, sloganları bir yana bırakıp verilere dayalı çözümler bulmalıyız” diyordu.

Ülkemizde “veri” denince de bazı sayıları alt alta sıralama, kaynağını, hesaplama yöntemini, tutarlılığını sorgulamadan, hayatın öz gerçeğine uyup uymadıklarını dert etmeden bir dizi sayıyı, seriyi alt alta sıralama anlaşılıyor. “Rakam fetişizmi”nin entelektüel korkaklık olduğunu hem de bir matematikçi söylüyor: Rene Thom. Hawking’in Zamanın Kısa Tarihi adlı ünlü kitabında yayıncısının önerdiği rakamsız anlatımı matematiksiz anlatım olarak anlaşılmamalı. Rakam, matematik anlatımın bir aracıdır; matematik ise mantıktır.O nedenle sözünü ettiğimiz kitap dünyanın en çok satanları arasında yerini aldı.

Son yılların ünlü CEO’larından biri olan Jeffrey R. Immelt, 125 yıllık GE’yi “Nesnelerin internetinin geleceğini tanımlayan bir dijital sanayi şirketi”ne dönüştürenlerin lideridir. Immelt diyor ki, “GE, yaptığı her şey için süreçler tasarlamasıyla ve bu süreçleri amentü gibi uygulamasıyla tanınan bir şirkettir.”

IBM Watson İnisiyatifi yöneticileri de, çalışanların birikimini ve müşterilenin birikimini iyi değerlendiren, iç ve dış süreçleri iyi gözleyerek alternatif tepkileri belirleyen iş yeri yönetimlerinin başarıya götürdüğünü sıklıkla yineliyor.

Dijital dönüşüm “süreçlerin ekosistemini ve doğasını köklü biçimde değiştiriyor”. İnovasyon odaklı, algoritma ve yazılım içerikli, bağlantı, iletişim ve işbirliğine dayalı rekabet çağına doğru ilerliyoruz. Bu çağda, insalarımızı refaha taşıyabilmemizde “süreç tasarımı” hayati öneme sahip.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğu Karadeniz Havzası turizmi nasıl planlanmalı? 27 Eylül 2018 | 254 Okunma Ali Gevgilili entelektüel korkaklardan değildi 20 Eylül 2018 | 102 Okunma Teslim olmayalım önlem alalım 13 Eylül 2018 | 108 Okunma Ordulular “istikrar” ve “sağlam gelecek” arıyor 06 Eylül 2018 | 157 Okunma Bu noktadan sonra ne yapmalıyız? 30 Ağustos 2018 | 146 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar