“Yerli ve milli” kavramının bağlamları
Fizikçi Gerd Binning 1986 Nobel Ödülü’nü paylaşan üç fizikçiden biri… Bir makalesinde, “Makinelerin hız ve esnekliğiyle insanların bağlam tanımlamayabilme ve imajları anlayabilme yeteneklerini...
Fizikçi Gerd Binning 1986 Nobel Ödülü’nü paylaşan üç fizikçiden biri… Bir makalesinde, “Makinelerin hız ve esnekliğiyle insanların bağlam tanımlamayabilme ve imajları anlayabilme yeteneklerini birleştirmeliyiz” çağrısını yapmıştı.
Birey, topluluk ya da toplumların karmaşıklığı çözümleyebilme ve kullanabilir hale getirme yetkinlikleri, maddi ve kültürel zenginlik üretmelerinin ‘gerek şartlarından biri’ olma özelliğini giderek güçlendiriyor.
Mobil iletişim alanındaki teknik gelişmeler, geniş bant ve bağlantı olanaklarının artması, iş süreçleri ve işgücü profilleri ile iş modellerinin hızla farklılaşması Binning’ in çağrısını günceleştiriyor.
Ülkemizde “yerli ve milli” kavramları yükselişe geçti. Söylemlerin, haberlerin ve yorumların bir yerine “yerli ve milli” kavramı eklenmesi bir göreve dönüştü.
Herhangi bir verinin malumata, bilgiye ve anlamaya dönüşebilmesi için “ bağlama” ihtiyacımız var. Bağlamsız verileri bilgiye, bilgiyi uygulamayı, uygulamayı değer üretmeye dönüştüremeyiz. Dönüştürsek bile “Pirusvari zafer” kazanırız ki, değerli ve anlamlı iş yapmış olmayız.
Dengeli beklenti için