İktidarın tepesindeki kapitalizm sopası, bağımsız siyasete engel
Bütün iktidarlar kapitalizm düşmanı olarak bilinir, ancak işleyeceğimiz konu bağlamında ne denli çarpık ilişkiler kurulduğunu hep birlikte göreceğiz. 16. yüzyılın ikinci yarısında...
Bütün iktidarlar kapitalizm düşmanı olarak bilinir, ancak işleyeceğimiz konu bağlamında ne denli çarpık ilişkiler kurulduğunu hep birlikte göreceğiz.
16. yüzyılın ikinci yarısında sömürgecilik faaliyetlerinin beraberinde getirdiği sermaye birikimi, kapitalizm adıyla anılacak olan yepyeni bir ekonomik sistemin doğuşuna kaynaklık etmiştir.
Kapitalizm, Batı Avrupa’da ortaya çıkmıştır. Ancak kısa süre içinde tüm dünyayı etkisi altına almıştır.
Kapitalizmin değişmeyen nitelikleri yoğun sermaye birikimi ve kâr arayışı, yeni uluslararası pazarların, teknolojilerin, ürünlerin ve üretim örgütlenmelerinin inşası, bu süreçlerin yol açtığı kaygan ve belirsiz ekonomik zemin, görece güçlü devletlerin varlığı ve beşeri sermayedir.
Bu yazımızda kapitalizmin klasik teorisyenleri olan, Adam Smith, David Ricardo ve Karl Marx ile günümüzün en önemli teorisyenlerinden olan Immanuel Wallerstein’ın kapitalizm teorilerinin, kapitalizmin doğuşundan bu yana değişmeyen temel nitelikleri üzerinden...