İsrail’in Kuruluşu El Nakba’da Gizlidir
Karanlık sayfalar El Nakba’da gizlidir; 1799’dan günümüze Filistin tarihi ve Orta Doğu sorunu İsrail ve Filistinliler açısından uzun süreli çatışma olarak anılır, Filistin dünyada en uzun süren ve...
Karanlık sayfalar El Nakba’da gizlidir; 1799’dan günümüze Filistin tarihi ve Orta Doğu sorunu İsrail ve Filistinliler açısından uzun süreli çatışma olarak anılır, Filistin dünyada en uzun süren ve patlamaya en yatkın anlaşmazlıklardan biri olarak gündemde yerini korumaktadır. Son 100 yıl Filistinliler sömürgecilik, sürgün, askeri işgal ve onu izleyen asimilasyon soykırım daha birçok baskıya maruz bırakılmıştır. Kendilerini yönetme tayin etme hakları ellerinden alınan mazlum insanlar olarak anılmaktadır.
Gelin Filistin’in başına nasıl bir çorap örüldüğünü ve İslam dünyasının kalbine nasıl hançer saplandığını, hep birlikte tarihini gözden geçirelim; 1799’da Fransız General Napolyon Bonaparte, Osmanlı yönetimindeki Filistin’de bir Yahudi devleti kurulması fikrini ortaya attı. 1879’da Birinci Siyonizm Kongresi İsviçre’nin Basel şehrinde toplandı. 1896’da gazeteci Theodor Herzl, ‘’Der Judenstaat’’ yani Yahudi Devleti adlı bir kitap yayınlamıştı ve kongrede bu kitaptaki fikirler tartışıldı. Herzl, Viyana’da yaşayan bir Yahudi’ydi. Yahudilerin kendi devletini kurmasını savunuyordu ve özellikle Avrupa’daki Yahudi düşmanlığına karşı bu fikri geliştirmişti.
Kongrenin sonunda, Basel Programı yayınlandı. Bu belgede, Filistin’de bir Yahudi vatanının kurulması ve Dünya Siyonizm Teşkilatı’nın bu amaca ulaşmak için faaliyete geçirilmesi öngörülüyordu. 1897’den önce, çok az sayıda Siyonist göçmen zaten bölgeye gelmeye başlamıştı. 1903’e kadar, bunların sayısı 25 bine ulaştı. Çoğu Doğu Avrupa’dan gelmişti. Bölgede yarım milyona yakın Arap sakiniyle birlikte yaşıyorlardı.
O zamanlar Filistin, Osmanlı İmparatorluğu’nun parçasıydı. 1904 ila 1914 arasında 40 bin kişilik bir ikinci göçmen dalgası geldi.
1917 - Değişen dengeler: Birinci Dünya Savaşı sırasında da Filistin ve çevresi Osmanlı idaresindeydi. İngiltere’nin desteklediği Arap güçleri Osmanlı hakimiyetine son verene kadar bu durum sürdü.