Kentleri iyi yönetmeyenler iktidara talip olmasınlar

Başkan Erdoğan’ın yerel yönetimler reformunu uzun zamandır masaya yatırmış olmasını ve yapılan çalışmaları takip ediyorum. Büyükşehir Yasası’na tabi mevcut iller ve bundan sonra...

Başkan Erdoğan’ın yerel yönetimler reformunu uzun zamandır masaya yatırmış olmasını ve yapılan çalışmaları takip ediyorum. Büyükşehir Yasası’na tabi mevcut iller ve bundan sonra Büyükşehir statüsü kazanacak iller için birçok kriter belirlenecek. Kent konseylerinin statüsü ile de; yerel halkın daha etkin söz sahibi olduğu, yaşanılabilir şehir kültürü, teknolojik yerel hızlı iletişim kaynakları seferber edilecek. Ancak orta ölçekli şehir yapılanması adına daha hızlı ve yerinde yönetim anlayışı ile pilot kent kültürü kapsamında birçok ilde uygulamaya geçilmesi bekleniyor.

Ak Parti, 2019 yerel seçimlerine hazırlık yaparken elini güçlendirmek adına bundan sonrası için reformist kararlar noktasında ciddi yenilikler yapmanın peşinde. Bu yapılacak olan çalışmalar muhalefet tarafından da yakından izleniyor. Muhalefet denilince kamuoyunun yararına bir destek beklenirken sanırım yine sadece “şahsa muhalefet” altında asli görevlerini gerçekleştirecekler…

Dünya kentleri hızla teknoloji dönemine geçerken, Ak Parti’nin de bu duruma hazırlık noktasında belediyeleri daha da güçlendirmesi kaçınılmaz oldu. Ak Partili belediyeler döneminde sağlanan dönüşüm ve gelişimin hakkının teslim edilmesi gerekir. Oligarşik ve bürokratik engelleri ortadan kaldırmanın peşinde olan Ak Parti’nin epey yol aldığını ifade edelim. Bugün E-Devlet ve E-Belediyecilik üzerinden birçok işlem çok daha kolay sağlanabiliyor.

BM raporuna göre 2050 yılına kadar yaklaşık 3 milyar insanın yaşanabilir modern kent alanına yerleşeceği tahmin ediliyor. Sosyal statüsü yüksek; konut alanından sağlığa, gıdadan ulaşıma, eğitimden sosyal donatı ve istihdam alanlarına kadar birçok alt yapının planlanması ön görülmektedir. Ak Parti’nin tam da bu manada ciddi bir yükün altına girerek kamunun dikkatini çektiğini biliyoruz. Mesela Ak Partili Beyoğlu Belediyesi’nin 2004 yılından bu yana yaptığı bütün çalışmalarla dünya ile entegrasyon örneği sergilediğini görmekteyim. Beyoğlu Belediyesi’nde gerçekleştirilen “Smart Beyoğlu” projesini modern şehircilik adına diğer belediye başkanlarına da tavsiye ederim.

Modern kent alanları oluşturmak için birkaç başlıkta neler yapılması gerektiğini okuyucularımızla paylaşalım… 

Metropol alanlarında nüfus yoğunluğunu hafifletecek mastır plana ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde kentlerin büyümesine koşut olarak gıda, tarım, hayvancılık ve istihdam gibi unsurları içeren kırsal alan yönetiminin de belediyeler tarafından üstlenilmesi beklenmektedir, bunu takiben cazibe alanları oluşturmalıdır. Doğayla barışık, yeşil ve akıllı kentler oluşturulmalı, modern çağın kentleri beton yığınlarından kendilerini arındırmalı, çevreci kuşak ile entegrasyona geçmelidir. Örneğin Sayın Başkan Erdoğan’ın “Millet Bahçeleri” kapsamında geliştirdiği proje alanlarına mesleki eğitim atölyeleri ile eğitim kampüsleri ilave edilerek çevre ile barışık eğitim merkezleri üretilebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sizce, CHP Kürtlerin katili değil mi? 28 Mart 2023 | 335 Okunma Siyaset sanatı; güneş altında bronzlaşmış gölgesine faydası olmayan vekil istemiyoruz 21 Mart 2023 | 81 Okunma Büyük bir millet olmanın haklı tezahürü budur 14 Mart 2023 | 99 Okunma IŞİD, Türkiye’de renkli izolasyona girmeye çalışıyor 07 Mart 2023 | 183 Okunma 2030’a kadar Arz-ı Mevud projesini bitirmek istiyorlar 28 Şubat 2023 | 1.176 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar