Kıbrıs'ta Yeni Bir Dönem mi?
Toplumlararası görüşmelerin sonuncusu, 9-11 Ocak 2017'de Cenevre ve Crans Montana'da yapıldı. AKP iktidarının desteğindeki KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, öylesine tavizler veriyordu ki, "yoksa milli davamız...
Toplumlararası görüşmelerin sonuncusu, 9-11 Ocak 2017'de Cenevre ve Crans Montana'da yapıldı. AKP iktidarının desteğindeki KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, öylesine tavizler veriyordu ki, "yoksa milli davamız Kıbrıs'ı kaybediyor muyuz diye endişelenmeye başladık. Bunun üzerine Milli Düşünce Genel Merkezi (MDM) olarak harekete geçtik. Türkiye Barolar Birliği ile görüşerek, Birlikte Türk Milletiyiz topluluğunun da katılımıyla 5 Ocak 2017'de İstanbul Marmara Otelinde bir panel gerçekleştirdik. Panelde; Batı ve Türkiye kamuoyunda etkisinin büyük olacağını düşündüğümüz eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, E. Büyükelçi Şükrü Elekdağ ve E. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Türkiye'nin en büyük hukuk kurumu Başkanı Prof. Dr. Feyzioğlu ve MDM Genel Başkanı bendeniz konuştuk.
Panelde ülkemizin seçkin şahsiyetlerinin ortaya koyduğu görüşler, kısa zamanda yurt içinde ve dışında öylesine etkili oldu ki, biz bile inanamadık. Nitekim ilk sonucu, 12 Ocak'ta ABD, İngiltere ve AB'nin de araya girmesiyle, BM gözetiminde sürdürülecek müzakerelerin başlamadan dağılması oldu.
Konuşmacılar Akıncı'ya yetkisini aşmamasını, Garanti ve İttifak Anlaşmaları, Ada'da bulunan Türk askeri, toprak meselesi, Güzelyurt ve Karpaz gibi önemli konularda taviz vermekten kaçınmasını hatırlattılar. "Kıbrıs Türkü'nün büyük önderi Rauf Denktaş, Kıbrıs'ta adil, dengeli ve kalıcı bir çözümün olmazsa olmaz şartlarının, kendisinin Birleşmiş Milletlere de tescil ettirdiği gibi siyasi eşitlik, eşit egemenlik ve iki kesimlilik ilkeleri olduğunu" vurguladılar.
Yunan - Rum tarafının amacının adaya bütünüyle el koymak olduğuna, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras'ın "Yunanistan, garantilerin tasfiyesi ve Ada'da tek bir Türk askeri kalmaması ilkesinden geri adım atmayacaktır" beyanı ile GKRY Başkanı Anastasiadis'in, "Anlaşmada Türk askerinin çekilmesine ilişkin takvim... ile garantilerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemelerin de yer alacağını..." açıkça söylemeleri, çözümsüzlüğün kaynağının ne olduğunu göstermektedir.
Elekdağ'ın çözüm için ise: " federasyon modelinin Ada'nın sosyolojik gerçeklerine uymadığı kanısındayım. Ayrıca, Rum tarafı, federal model kisvesi altında hep üniter bir sistemi dayatmaya çalışıyor. Kıbrıs'a en iyi çözüm,… iki bağımsız devletin oluşturacağı konfederal bir sistemdir." dedi.
(Okuyucularımız tarihi sunumların tam metnini, elektronik posta ile MDM'den isteyebilirler.)