Ses getirecek eserler
Ahmet Bican Ercilasun'un, "ATSIZ, Türkçülüğün Mistik Önderi" ile İskender Öksüz'ün "Bilim, Din ve Türkçülük" eserinin aynı gün piyasaya çıkması, önemli bir müjde oldu. ATSIZ'ı...
Ahmet Bican Ercilasun'un, "ATSIZ, Türkçülüğün Mistik Önderi" ile İskender Öksüz'ün "Bilim, Din ve Türkçülük" eserinin aynı gün piyasaya çıkması, önemli bir müjde oldu. ATSIZ'ı yazmak Bican Hoca'ya yakışırdı. "Bilim, Din ve Türkçülük" de, İskender Hoca için biçilmiş kaftandı.
ATSIZ'ı, Bican'ın yazması, heyecan verici ve çok anlamlı. Şüphe yok ki, Atsız, yarım asırlık Türk fikir tarihinde müstesna bir yere sahip. Yüksek medeni cesareti ve Türklüğe yapılan haksızlıklar karşısında susmayan kalemiyle, tartışmaların hep merkezinde oldu. Yazdıkları, yaptıkları, yaşadıkları ve ülküsüyle tarihimizin en çok tartışılan ve en yanlış anlaşılan adamıydı. Bu bakımdan, ATSIZ'ı, hem de "Türkçülüğün Mistik Önderi" kapsamında yazmak zordu. Kim yazsa, ikna edici ve yeterli görülmezdi. Ama gençliğinden itibaren Atsız çizgisini takip eden, O'nu çok yakından tanıyan ve bundan da önemlisi bilim namusuna sahip birinin yazması gerekirdi; öyle de oldu. Uzmanlık alanının Türk Dili, Edebiyatı ve Tarihi (Türklük Bilimi) olması da, kayda değer bir husustur.
"ATSIZ, Türkçülüğün Mistik Önderi"ni biraz yakından tanıyalım. Eser, belgeler ve fotoğraflar bölümü hariç tam 717 sayfa. Oldukça hacimli. Ama hiç çekinmeyin; zira elinizde en heyecanlı ve çekici roman gibi zevkle okuyacağınız bir eser var.
Bölümleri ise şöyle: Söz başından sonra "Tarihler ve Olaylar" başlığı altında beş bölüm var. Her bölümün altında kapsadığı yıllar ve olaylar belirtilmiş. Sırasıyla 1832-1940 yılları arasında 12 olay, 1940-1950 yılları arasında 13 olay, 1950-1960 yılları arasında 13 olay, 1960-1975 yılları arasında 75 olay, ele alınmış. Yayımlanan ve kapatılan dergiler, kitaplar, yapılan mücadeleler, sürgünler, hapishaneler, mahrumiyetler vb. var.
Kitapta: "Bilim Adamı Atsız" ana başlığı altında "Tarihin İçinde Yaşayan Tarihçi", "Tarihî Metin Yayınlarıyla Dilcilik, Yarıda Kalan Edebiyat Tarihi" ve "Zorunlu Bibliyograflık" ara bölümleri; "Sanat Adamı Atsız" başlığı altında, "Ruhlara İşleyen Şiir", "Şiirin Dışı" ve "Şiirin İçi", "Tozlu Sahifelerden Çıkıp Yüreklere Yerleşen Kahraman: Kür Şad (Bozkurtların Ölümü) romanının analizi, "Devlet Uğruna Kendini Feda Eden Urungu (Bozkurtlar diriliyor) romanı ve analizi. "Meçhul Şehzade: Delikurt" ve analizi. "Dalkavuklar Gecesi" ve analizi. "Z Vitamini" ve analizi. "Bir Zaman Yolcusu: Selim Pusat (Ruh Adam Romanı) ve analizi. "ATSIZ'ın Hikâyeleri", "Fikir Yıllarında ve Kalem Kavgalarında Atsız Üslubu", "Türkçülük Düşüncesinin Mistik Önderi (Atsızın Fikirleri) "Ülkü/Mefkûre, Türk-Türkçülük-Milliyetçilik", "Irk- Irkçılık/Soyculuk", Turan/Turancılık", "Tarih Anlayışı", "Dil ve Edebiyat", "Askerlik-Ordu-Savaş-Disiplin", "Ahlâk-Ahlakçılık", "Din-Yobazlık", "Batılılaşma-Medeniyet-Kültür-İlim", "İktisat-Köycülük/Memleketçilik", "Sosyal Adalet", "Atatürk, Cumhuriyet ve İnkılaplar", "Komünizm- Sosyalizm", "Bölücülük-Kürtçülük" , "Büyük Adamlar", "Sonuç yerine." bölümleri ve konuları var.
Bilim, Din ve Türkçülük