Öğrenme hakkı
Demokratik bir ülkede iktidarı elinde bulunduranların denetimi ve gözetim altında tutulması, demokrasilerde dördüncü kuvvet olarak nitelenen medyanın, basının demokratik işlevlerinin önemli bir boyutudur. Demokrasinin...
Demokratik bir ülkede iktidarı elinde bulunduranların denetimi ve gözetim altında tutulması, demokrasilerde dördüncü kuvvet olarak nitelenen medyanın, basının demokratik işlevlerinin önemli bir boyutudur.
Demokrasinin geliştiği Batı ülkelerinde özgürlükler -basın özgürlüğü de-soyut şeyler değildir. Uzun mücadeleler sonrasında aydınların, kanaat önderlerinin mücadele içinde ağır bedeller ödeyerek öğrendiği bir takım kazanılmış haklar olarak karşımıza çıkar.
MÜCADELE SONUCUNDA
Daha da öz bir biçimde ifade edersek “basın özgürlüğü” bireyin siyasal iktidarlara karşı yürüttüğü yiğitçe, kahramanca bir savaş olarak görülüyordu.
Bugün gelinen noktada, insanların yaşadıkları toplumda olan biteni öğrenme hakkı, bu mücadelenin sonucudur.
Bu olan biteni öğrenme hakkı özellikle de demokrasinin tüm kural ve kurumlarıyla oturmadığı ülkelerde siyasi iktidarlar tarafından çeşitli gerekçelerle kısıtlanmaya, engellenmeye çalışılmakta ve insanların yaşadıkları toplumda olup biteni öğrenmesinin önüne geçilmektedir.