Etimiz, Ekmeğimiz Ve Spekülatörler
Gümrük vergisi canlı hayvan, karkas et, buğday, arpa ve mısır ithalatında Bakanlar Kurulu Kararı ile düşürüldü. Kararın hangi saiklerle alındığından muhtemel sonuçlarına kadar geniş bir...
Gümrük vergisi canlı hayvan, karkas et, buğday, arpa ve mısır ithalatında Bakanlar Kurulu Kararı ile düşürüldü. Kararın hangi saiklerle alındığından muhtemel sonuçlarına kadar geniş bir alan belirsizlik ve soru işaretleri barındırıyor. Örneğin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, bu kararın enflasyonu düşürmek amacıyla alındığını, spekülatörlerin olası spekülasyonlarını önleyeceğini savunuyor.
Kırmızı et fiyatlarının yaklaşık 10 yıldır el yakması nedeniyle 2008 yılından bu yana bu sektörde spekülatörler olduğunu toplum olarak öğrendik. Yani demek istenen şu: Alınan ithalat kararları ile amaçlanan söz konusu ürünleri tüketiciye ucuza satabilmek. Ancak bugüne dek ucuza ithal edilen ürünler tüketiciye ucuza satılamadı. Maalesef tüketici et ve hububatı hala pahalıya tüketiyor. Peki, kazanan kim? İthalatçı mı? Spekülatörler kim?
Eti dışarıdan ucuza ithal ediyoruz, fakat kasapta, markette et hala yüksek fiyattan satılıyor. Mademki ithalatın amacı Ekonomi Bakanının deyişiyle spekülasyonları ve onun sonucu olan enflasyonu önlemek, neden spekülatörler bir türlü bitmiyor? Zararı üretici görüyor. Çiftçi, ithal ürünlerle rekabet edemeyince üretimi bırakıyor. Bu durum daha da fazla ithalat yapılmasına yol açıyor. Sürekli spekülatörlerden şikâyet ettikleri halde Bakanlar bu spekülatörleri neden açıklamıyor?
Bakanlar Kurulu kararı ile gümrük vergilerinin düşürülmesi ithalatı artıracak mı? Hayır, pek mümkün gözükmüyor, çünkü karkas et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısır için ithalatta gözetim uygulaması getirildi. Bu uygulama ile birim fiyat üzerine gözetim fiyatı ilave edilerek bunun üzerinden vergi ödenecek. Bu durumda da iç piyasa fiyatları özellikle hububatta daha düşük kalacağından belirlenen gümrük vergileri ile ithalat yapmak cazip olmayacaktır. Ancak alınan bu karar ile sanayici ve tüccar karşısında çiftçinin eli zayıflatılmış oluyor. Çünkü çiftçi, dikte edilen fiyatı kabul etme ile üretimi bırakma arasında sıkışıp kalacak. Tabii bu durumun kaçınılmaz sonucu spekülatörlerin arz-ı endamı olacaktır.
İlgili Bakanlıkların ve tabii özellikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının böylesine önemli bir konuyu enine boyuna analiz ederek kamuoyunu ikna edecek açıklamalar yapması gerekiyor.