Avrupa’nın Yunan sınavı

Yunanistan krizinin geldiği kritik nokta, sadece bu ülkenin değil, Avrupa’nın da geleceği konusunda ciddi kaygılara yol açıyor.Bu kaygıların biri ekonomik, diğeri siyasal iki yönü var.Ekonomik bakımdan...

Yunanistan krizinin geldiği kritik nokta, sadece bu ülkenin değil, Avrupa’nın da geleceği konusunda ciddi kaygılara yol açıyor.
Bu kaygıların biri ekonomik, diğeri siyasal iki yönü var.
Ekonomik bakımdan Yunanistan’ın astronomik (toplam 323 milyar euro) dış borçları ve gene çok büyük miktarda yeni yardım talebi özellikle AB’yi ve onun içindeki Euro grubunu bir açmazla karşı karşıya bırakıyor. Kreditör ülkeler ve kurumlar artık Yunanistan’a bir “dipsiz kuyu” gözü ile bakıyorlar. Yeni yardımlar konusunda ciddi tereddütleri var.
Üstelik karşılarındaki Çipras hükümeti de alacaklıların veya kreditörlerin şartlarını da kabul etmek istemiyor.
Bu durumda Yunanistan kendi haline terk edilirse, Euro bölgesinden çekilmek ve drahmi’ye dönmek zorunda kalabilir. Bu ise “Avrupa projesi için çok ağır bir darbe olur. Bu bir “domino etkisi” ile İspanya, Portekiz gibi ülkeleri de peşinden sürükleyebilir.
Bu da AB’de ekonomik-mali entegrasyona ve tek para birimine umutlarını bağlayanlar için acı bir yenilgi olur.
Hani dayanışma?
İşin siyasal yönüne gelince: Yunanistan’ın yardım ihtiyaçlarının karşılanmaması, AB’nin ve Euro grubunun dayanışma ilkesinin rafa kaldırılması anlamına gelir. Yunanistan’ın esas sorunu ekonomiktir, ama onun kendi kaderine terk edilmesi Avrupa projesi’nin amaçlarına ters düşen bir siyasal tavırdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 139 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 212 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 259 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 287 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 316 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar