Hangi halk?
Söylemde herkes hemfikir: “Kararı halk verecek”... Suriye sorununa çözümden bahsedildiği zaman, sık sık duyulan bir söz bu. Geçmişte Türkiye de dahil, Batılı ülkeler bu görüşü...
Söylemde herkes hemfikir: “Kararı halk verecek”...
Suriye sorununa çözümden bahsedildiği zaman, sık sık duyulan bir söz bu.
Geçmişte Türkiye de dahil, Batılı ülkeler bu görüşü hep savundular. Geçen hafta Moskova’daki Putin-Esad buluşmasının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bir demecinde aynı şeyi söyledi. Ve daha da ilginci, önceki gün Şam’da bir Rus parlamenter heyetiyle görüşenBeşar Esad da Suriye’nin siyasi geleceğini “halk”ın belirleyeceğini, dolayısıyla, ülkede seçimlerin yapılması gerektiğini öne sürdü.
Peki, Suriye’de “halk” derken kim kastediliyor?Ve bu “halk” da ülkenin geleceğine ilişkin“kararını” nasıl verecek?
Darmadağın oldu
Dört yıllık iç savaş Suriye’yi darmadağın etti. 23 milyon nüfusun yarısı yer değiştirdi. Bunların yaklaşık 5 milyonu (2 milyonu Türkiye’de olmak üzere) halen yabancı ülkelerde mülteci durumunda...
Ülkenin demografik ve coğrafi yapısı altüst oldu. Yani Suriye bölündü, yeni bölgeler oluştu. Bunların bir kısmı Şam’dan tamamen koptu ve farklı militan grupların hâkimiyeti altına girdi.
Hâsılı, Suriye halen etnik, mezhepsel ve ideolojik bazda bölünmüş, kutuplaşmış durumda...
Şimdi bu durumda “Suriye’nin siyasi geleceğine kendi halkı karar vermeli” derken, “hangi halk” veya “halkın hangi kesimi” kastediliyor sorusu akla gelmiyor mu?
Bu karmaşada mı?