Kemer sıkma çözüm mü?
Yunan halkı “Ohi” (hayır) ile “Ne” (evet) arasında kutuplaşmış durumda.Yarınki referandum konusunda yapılan nabız yoklamaları, kararsızlar dışında çoğunluğun neredeyse eşit derecede...
Yunan halkı “Ohi” (hayır) ile “Ne” (evet) arasında kutuplaşmış durumda.
Yarınki referandum konusunda yapılan nabız yoklamaları, kararsızlar dışında çoğunluğun neredeyse eşit derecede bölündüğünü gösteriyor.
Kısaca hatırlatalım: “Evet” diyenler AB’nin en son önerdiği “kemer sıkma” programını kabul etmiş, “Hayır” diyenler de bunu reddetmiş olacaklar.
Ama halkta kafalar karışık. Yunanistan’ın euro bölgesinde kalmasını, AB ile işbirliğini sürdürmesini isteyen pek çok Yunanlı var. Ama bunların önemli bir kısmı da AB’nin empoze etmeye çalıştığı “kemer sıkma” şartlarına karşıdırlar.
Başbakan Çipras bütün ağırlığını “Ohi” için ortaya oydu. Ona göre AB’nin kabul ettirmek istediği plan, Yunanlılar için aşağılayıcı ve haysiyet kırıcıdır... Halk bunu reddederse, kendisi AB’yi kabul edilebilir bir anlaşma için ikna edebileceğini umuyor. Buna karşılık, sandıktan “evet” çıkarsa, hükümetin istifa edeceği uyarısında bulunuyor.
Birbirinden beter
Aslında Yunanistan birbirinden beter iki seçenekle karşı karşıya. “Evet” derse, AB’nin çok ağır şartlarını yerine getirmek zorunda kalacak. Halk zaten son zamanlarda kemerleri epeyce sıktı; bundan böyle kemerde (yer kalmışsa) yeni delikler açacak... Bu durumda Çipras yönetimi çekilirse, siyasi belirsizlikler de ortaya çıkacak.
Buna karşılık çoğunluk “ohi” derse, AB başta olmak üzere kreditörler bunu bir meydan okuma olarak görecek ve borçlarını ödeyemeyen Atina’ya yeni mali yardımda bulunmak istemeyecek. Bu da -yeni bir uzlaşma sağlanamadığı takdirde- devletin iflas etmesi, halkın büsbütün perişan duruma düşmesi demektir.