45 dakika geciken zafer ve komutanın intiharı
Reşat (Çiğiltepe), bir yaşındayken babasını kaybetti. 1896 yılında Harp Okulu’nu bitirdikten sonra Trablusgarp ve Balkan Savaşları’nda, Birinci Dünya Savaşı’nın Çanakkale cephesinde, ardından...
Reşat (Çiğiltepe), bir yaşındayken babasını kaybetti. 1896 yılında Harp Okulu’nu bitirdikten sonra Trablusgarp ve Balkan Savaşları’nda, Birinci Dünya Savaşı’nın Çanakkale cephesinde, ardından Muş ve Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunda görev aldı.
Reşat Bey, 1918 yılında İngilizlere esir düştü. Esaretten kurtulur kurtulmaz Aralık 1919’da Milli Mücadele’ye katılmak üzere İnebolu’dan “İstiklal Yolu” üzerinden Ankara’ya geçti. Yarbay rütbesi ile İnönü ve Sakarya muharebelerine katıldı. Büyük Taarruzda Reşat Beye 57. Alay Komutanlığı görevi verildi.
ÇİĞİLTEPE’DE ÇATIŞMALAR
Çiğiltepe, Afyonkarahisar’ın güneybatısında, Sinanpaşa (Sincanlı) İlçesi’nin güneydoğusunda bulunan 1591 rakımlı ve Sinanpaşa İlçesi’ne 18 km uzaklıkta bir tepe olmasına rağmen Sinanpaşa Ovası’ndan Dumlupınar’a kadar Yunan ordusunun en güçlü direniş yeri ve aynı zamanda Türk ordusunun ilerlemesinde Sincanlı Ovası’ndan Dumlupınar’a kadar tüm yolların önündeki en stratejik engeldi.
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruzun ikinci gününde, muharebenin ve de ülkenin-ulusun kaderini etkileyecek en kritik mevkide yer alan Çiğiltepe’nin düşmandan...