Bakmayın siz o kutlamalara “gazi”yi yasadan bile çıkardılar
Mustafa Kemal Atatürk’e 19 Eylül 1921 yılında “gazi”lik unvanı verilişinin yıldönümü “Gaziler...
Mustafa Kemal Atatürk’e 19 Eylül 1921 yılında “gazi”lik unvanı verilişinin yıldönümü “Gaziler Günü” olarak kutlanıyor. Günümüzde “gaziler” denilince de akla Güneydoğu’da yaralanan askerlerimiz geliyor. Ama durum bugün hiç öyle değil.
Kurtuluş Savaşımızdan sonra Atatürk, “Savaşta birçok kahramanımız oldu. Gazilerimizi, şehitlerimizin yakınlarını ödüllendirelim, gururlandıralım ve gelecek nesillere örnek gösterelim” diyor. Bu amaçla bir komisyon kuruluyor. Bütün illere yazı gönderiliyor, kurtuluş mücadelesinde yararlılıklar gösterenlerin öyküleri dinlenip uygun bulunanların isimlerinin bildirilmesi isteniyor.
80 BİN İSİM GELDİ
“Ben savaşta büyük kahramanlıklar gösterdim” diyen 80 bin kişinin ismi Ankara’ya ulaştırılıyor. Devlette bulunan kayıtlar inceleniyor, kişilerin anlatımları araştırılıyor ve sonuçta 6 kişilik komisyon ancak 6 bin 920 kişiye “gazi”lik unvanı verilmesini uygun buluyor. Bu kahramanların İstiklal Savaşı beratını Mustafa Kemal Atatürk imzalıyor.
Gazilerimiz el üstünde tutuluyor. Günümüzde yok edilmeye çalışılan, üzerine saray kondurulan Atatürk Orman Çiftliği’nin gerçek adı Gazi Çiftliği’dir. O isim, çiftlikte çalışan gazilerin adını taşır. Dahası gazilerimiz için çiftliğin hemen yanında evler yapılıyor. İşte o evlerin bulunduğu yer sonra bugün de bulunan Gazi Mahallesi olacaktır. Çiftliğin diğer ucunda çalışanlar için yine bir mahalle kuruluyor.