“Batılı diplomat” gözüyle
Büyük bir ülkenin etkili diplomatı da IŞİD terör örgütü için bazen IŞİD, bazen DEAŞ diyordu. Türkiye’nin...
Büyük bir ülkenin etkili diplomatı da IŞİD terör örgütü için bazen IŞİD, bazen DEAŞ diyordu. Türkiye’nin PKK’ya karşı rahat operasyon yapabilmesinin karşılığı olarak İncirlik Üssü’nün ABD’nin Suriye operasyonu için kullanılma açıldığı iddiaları da var. Meğer, Türkiye, Suriye’ye karşı mücadele edilmesi için yalnız İncirlik’i değil, başka askeri üsleri de koalisyonun emrine vermek istemiş.
Bu detaylar üzerinde görüşülürken Suriye ve Irak üzerinde uçuşların güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesinin çalışmasından sonra Türkiye de, IŞİD’e karşı koalisyon gücü olarak bağımsız, müstakil kapsamlı hava operasyonları yapacak.
YEREL UNSURLARA DESTEK
IŞİD’e karşı silahlı insansız hava araçları İncirlik’ten kaldırıyor ama insanlı hava araçları henüz İncirlik’te yok. Bunlar da yakında gelecek. Türkiye ve ABD güvenlik birimleri arasında örgütün kaçakçılık ağını engelleme, örgüte katılmak için geçişleri en aza indirme çabası da var.
IŞİD’le mücadele için yerel unsurlara destek sürecek. Suriye’de etnik ve dini kökenlere bakılmaksızın, tüm unsurları temsil edeceği bir hükümet planlanıyor. Destek verilen etnik unsurların IŞİD’den yararlanarak demografik yapıyı değiştirmek istemelerine de izin verilmemesi öngörülüyor.
ABD-PYD STRATEJİK MÜTTEFİK Mİ?
Sığınmacıların ülkelerine dönebilmeleri için IŞİD kontrolü altındaki sınır hattındaki alanın ortadan kaldırılması amaçlanıyor. O yüzdendir ki IŞİD’in itilmesine yardımcı olacak yerel unsurların buranın demografisinin devam etmesine saygılı olması isteniyor.
PKK’nın Suriye kolu olan PYD, acaba ABD’nin stratejik müttefiki mi? Bunu diplomata sorduğumuzda konuyu şöyle değerlendirdi: