Bir sağdan, bir soldan
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün başkanlığında hazırlanan “Yargı Reformu Stratejisi” açıkçası bir umut oldu. Aslında, ülkemizdeki ana sorun yasalardan çok uygulayıcılardan...
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün başkanlığında hazırlanan “Yargı Reformu Stratejisi” açıkçası bir umut oldu. Aslında, ülkemizdeki ana sorun yasalardan çok uygulayıcılardan kaynaklanıyor. “Adamına göre” karar veriliyorsa adalete nasıl güveneceksiniz?
Ülkemizde halen 19 bin 394 hakim ve Cumhuriyet savcısı, 135 bin avukat bulunuyor. Çok çarpıcı olduğu için belirtelim C. Savcılıkları tarafından yürütülen soruşturmaların yüzde 52’si hakkında “Kovuşturmaya yer olmadığı” yani dava açılmasına gerek olmadığına karar veriliyor. Açılan her 100 davadan ise ancak 48’i mahkumiyetle sonuçlanıyor. Bu durum, iddianamelerin özensiz hazırlandığını da ortaya koyuyor.
ALKIŞLAR… ALKIŞLAR
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve törene katılan baro başkanları, isteklerinin çoğunun planda yer aldığını belirttiler. Feyzioğlu, sohbetimizde “Doğru olanı alkışlarız, yanlış olanın da yanlış olduğunu söyleriz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, avukatlarla ilgili yapılacak düzenlemeleri anlatırken salonun sağ tarafında oturan baro başkanlarının, yargı ile ilgili düzenlemelerin bazıları açıklanırken de sol tarafta bulunan yüksek hakimlerin, savcıların alkışı yükseliyordu.
Hukuk fakültelerinin eğitim süresinin uzatılmasını, hakim ve savcıların iki aşamalı sınavdan geçirilmesini hakimler de savcılar da baro başkanları da alkışladı. Avukatlara yeşil pasaport verileceği, vergi yüklerinin azaltılacağı, bazı sorunların avukatlarla çözümlenebileceğine ilişkin plan hedefleri, açıkçası baro başkanlarını coşturdu. Hukuk fakültesi mezunlarının adli kollukta çalıştırılmasını, yargının iş yükünün azaltılması için bazı işlemlerin noterliklerce yürütülmesi hedefi de açıkçası savcıları, hakimleri son derece mutlu etti. Uzun süreli alkış onlardan geldi.
“EVET, ETKİLEYİCİ AMA…”