Emekli Ayşe hanımın üç maaşı Cumhurbaşkanlığı’na gitti
Sözcü yazarı Saygı Öztürk bu hafta 'Emekli Ayşe hanımın üç maaşı Cumhurbaşkanlığı’na gitti' başlıklı yazısını kaleme aldı. c
Kadına yönelik şiddet, aile içi şiddetin önlenmesi, bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bugün daha çok konuşulacak. Cumhurbaşkanı’nın onayıyla 19 Mart 2021’de feshedilen İstanbul Sözleşmesi yine gündeme gelecek.
Ayşe Sevtap Uzun, Bartın’da yaşıyor. Emekli maaşı aylık 10 bin lira. Cumhurbaşkanı’nın feshettiği İstanbul Sözleşmesi’ne karşı Cumhurbaşkanlığı’na dava açar mı? Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Sözleşmesini feshetmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu gerekçe gösterip Danıştay’a dava açtı.
ÜÇE KARŞI İKİ OYLA RED
Danıştay Onuncu Daire, 5 üyeden oluşuyor. Başkan Yılmaz Akçil (Geçen ay Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçildi), üyelerden Metin Arıtı ve Lütfiye Gözütok Akbulut, Cumhurbaşkanı’nın kararının Anayasa’ya aykırı olmadığını savunurken, üyelerden İbrahim Topuz ve Ahmet Saraç, Cumhurbaşkanlığı’nın İstanbul Sözleşmesi’ni feshetme yetkisinin bulunmadığı yönünde oy kullandı. Bunu da muhalefet şerhinde ayrıntılı olarak belirttiler.
İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı tarafından feshedilmesi üzerine kadın dernek ve vakıfları davalar açtı. Emekli Ayşe Sevtap Uzun, kadınlara yönelik şiddetin ne olduğunu bilen birisi. Bu duruma seyirci kalmadı ve bireysel dava açtı. Ayşe Hanım, 3’e karşı 2 oyla Danıştay’daki davayı kaybetti. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca duruşmalı işler için belirlenen 34 bin 200 TL vekalet ücretinin yanı sıra 860 lira tutan yargılama giderlerini ödeyecek. Danıştay, avukatlık ücretinin Ayşe Sevtap Uzun’dan alınıp davalı Cumhurbaşkanlığı avukatına verilmesine hükmetti.