O hastaneye girmek bir dert çıkmak bir dert
Kamu-Özel İşbirliği’yle yapılan, işletmesi özel sektörde olan ama kamu görünen hastanelerden doktoru da, hemşiresi de, hastası da, hasta yakını da şikayetçi. Ankara-Bilkent’te bulunan 3 bin 704...
Kamu-Özel İşbirliği’yle yapılan, işletmesi özel sektörde olan ama kamu görünen hastanelerden doktoru da, hemşiresi de, hastası da, hasta yakını da şikayetçi. Ankara-Bilkent’te bulunan 3 bin 704 yataklı Şehir Hastanesi’ne gidelim. Büyük tantanalarla açılan hastanede gelinen nokta şu: Devletten para almazsa hastaneyi işletenler hemen iflas edecek durumda. Daha dün 60 kişinin işlerine son verildi. Yerlerine İŞKUR destekli, yani parası devlet tarafından ödenecek personel gönderilecek. Temizlik hizmetlerinde çalışanlara da ”gidici” oldukları söyleniyor. Açıkçası personel de mutsuz ve yarınından umutsuz.
CHP Milletvekili Dr. Servet Ünsal, “5 dalda, hasta gelmese bile devletin şehir hastanesini işletenlere desteği var. Ankara Şehir hastanesine 232 milyon lira yıllık kira ödüyor. Bu kira 25 yıl devam edecek. Özel hastanelerin, tıp merkezlerinin de neredeyse yarısı kapandı. Sağlığın, sağlığı tamamen bozulmuş durumda” diyor.
SAYILARLA HASTANE
Numune, Yüksek İhtisas, Yıldırım Beyazıt Çocuk Hastanesi, Zekai Tahir Burak Kadın ve Doğum Hastanesi, Atatürk Hastanesi kapatıldı, personel şehir hastanelerine nakledildi. Hastanenin tıbbi aletleri sıfır olacaktı ama öyle olmadı. Kapatılan hastanelerden getirildi. Bir hastane düşünün ki gün içinde yaklaşık 30 bin kişi giriş-çıkış yapıyor. Hastaneye giriş yapacak araç sayısı 7 bin 500, hastanenin garajının alacağı araç sayısı 7 bin 780 civarında. Bu trafik yüküne göre Bilkent’in en az 13 şeritli yola ihtiyacı var. Buna karşın 4 şeritli yolu bulunuyor.
1 milyon 300 bin metrekarelik hastane alanında günlük 20-30 bin adım atılması gerekiyor. Konuştuğum bir doktor, garajdan odasına gidebilmek için 25 dakika yürümek zorunda kaldığını anlatıyor. Hastanede merdiven yok, o yüzden asansör kuyruğu da eksik olmuyor. Girilmemesi gereken yoğun bakım veya ameliyathanelere, tasarım hataları nedeniyle rahatlıkla giriliyor. Acil bölümünden ameliyathanelere geçiş zorluğu yaşanırken, arama ile çok ciddi zaman kaybı da yaşanıyor. Muayene, tetkikler, tahliller çok zaman alıyor. Hastalardan alınan katkı payları da yakın bir gelecekte önemli ölçüde artacak. Anlaşmalar metrekare üzerinden yapıldığı için hastanede “ölü alan”lar da hayli fazla.
HASTALAR YILDI