O sözleşmenin üç ilkesi ve güvenliğimiz
Lozan’da imzalanan en önemli belgelerden biri de Türk Boğazları’nın statüsü ile ilgili sözleşmedir. Lozan Barış Sözleşmesi’nin 23. maddesinde Boğazlar sorunu genel olarak yer almış ve Barış Barış Antlaşması’na ek olarak Lozan Boğazlar Sözleşmesi ile ayrıntılı olarak düzenlenmiş.
Lozan Boğazlar Sözleşmesi, Boğazlardan serbest geçişi, Boğazlar Komisyonu’nun kurulmasını, Boğazların ve civarının askersiz hale getirilmesini hedef tutan ve Milletler Cemiyeti’nin de garantisini sağlayan hükümleri içeren 20 maddelik bir sözleşmedir.
Lozan Boğazlar Sözleşmesi üç ilkeye dayanıyordu. Bu ilkeler, Türkiye için çok önemliydi. Kendi topraklarıyla çevrili Boğazlar bölgesine hakim olamamak, gelecek tehlikelere anında müdahale edememek, müdahale edebilmesi için garantör ülkelerden izin almak, Türkiye için büyük endişe kaynağıydı.
ÜÇ İLKE
Sözleşmenin önemli üç ilkesi şunlardı: 1- Boğazların askersiz hale getirilmesi. (Kıyılardan 20 km. mesafeye kadar. Ayrıca Boğaz önü adaları da askersizleştirilecekti.) 2- Boğazlarda gemilerin geçişini kontrol etmek ve bu geçişleri Milletler Cemiyeti’ne bilgi vermekle yetkili bir Boğazlar Komisyonu’nun kurulması