Sandıktan çıkana dönem sınırı yok

CHP, partinin Anayasası olarak bilinen tüzükte çok önemli değişikliklere gidiyor. Milletvekili ve belediye başkan adaylarının partiye kayıtlı üyelerle, hakim denetiminde değil, partililerin gözetiminde ön seçim yapılması öneriliyor.

CHP, partinin Anayasası olarak bilinen tüzükte çok önemli değişikliklere gidiyor. Milletvekili ve belediye başkan adaylarının partiye kayıtlı üyelerle, hakim denetiminde değil, partililerin gözetiminde ön seçim yapılması öneriliyor. Milletvekilliğinin 3 dönemle sınırlandırılması önerisi çok ama Tüzük Komisyonunda buna pek sıcak bakılmıyor.

CHP, yalnız partililerden, sivil toplum kuruluşlarından, sendikalardan gelen önerilerle yetinmedi. 16 batı ülkesinde uygulanan aday belirleme sistemini de inceledi. Milletvekilliğinin üç dönemle ya da herhangi bir dönemle sınırlandırılması, araştırma yapılan demokratik 16 ülkede olmadığı anlaşıldı. Yani, milletvekillerinin, senatörlerin “Şu kadar dönem seçilebilir” hükmü bulunmuyor. Yürütme ile ilgili sınırlama gelmiş. Örneğin ABD’de başkanlık, valilik 2 dönemle sınırlı. Dönem sınırlaması otoriter yönetimlerin işine gelen bir yöntem olarak yorumlanıyor. Şu da bir gerçek, ülkemizde çok uzun süreli kontenjanlığa delege de, seçmen de tepkili. Örneğin, gelen her 10 öneriden 9’unda bu konu mutlaka yer alıyor. Ön seçimi kalıcılaştırmak üyelerden destek görüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Duydunuz mu, darbecilikle suçlananlar da tahliye edildi 04 Eylül 2024 | 3.091 Okunma ‘Silivri Cezaevi’ne konulduğumda bile devletime, memleketime küsmedim’ 02 Eylül 2024 | 2.963 Okunma Elin adamı gelmiş Anadolu’yu talan ediyor 30 Ağustos 2024 | 2.514 Okunma Sandıktan çıkana dönem sınırı yok 28 Ağustos 2024 | 2.494 Okunma “Hodri meydan” demekle olmuyor! 22 Ağustos 2024 | 2.778 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar