Savcı, patlamayı mı bekleyecek?
Savcıların gelen ihbarlara duyarsız kalması beklenemez. Nitekim, başlangıçta kime ait olduğu belli olmayan silah...
Savcıların gelen ihbarlara duyarsız kalması beklenemez. Nitekim, başlangıçta kime ait olduğu belli olmayan silah yüklü olduğu öne sürülen TIR’larla ilgili gelen ihbardan, yaklaşık 8 ay önce Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde patlama sonucu 52 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. İhbara konu araçla ilgili size önceden bilgi verilmemişse yasal işlem yapmakla yükümlüsünüz.
Dönemin Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Cumhuriyet Savcıları Aziz Takçı, Özcan Şişman, Ahmet Karaca ile Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu hakkında HSYK 2. Dairesi “casusluk” suçlamasıyla “yargılama izni” vermeden önce, müfettişin “Böyle bir ihbarın cumhuriyet savcısını harekete geçirecek nitelikte olmadığını”na ilişkin skandal raporu üzerinde durmalıydı. Savcı, ihbarın üzerine gitmeyecek de, bir patlama olmasını mı bekleyecek?
OLAYDAN SONRA YASA DEĞİŞTİRİLDİ
TIR’larla ilgili 1 Ocak ve 19 Ocak 2014 tarihlerinde ihbar gelmişti. O tarihlerde MİT Yasası’nın 26. Maddesi şöyleydi:
“MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı Kanun’un 250’nci maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlıdır.”
17 Nisan 2014’te yasanın 6’ncı maddesi ile başlığı “Soruşturma izni ve yargılama” olarak değiştirildi ve şu fıkra eklendi: