Vatana ihanet
Türkiye Cumhuriyeti’nin 2 no.lu yasası olan “Hıyanet-i Vataniye Kanun” 12.4.1991 günlü, 3713 no.lu Terörle Mücadele Kanunu’nun 23/a maddesiyle yürürlükten kaldırıldı. Kurtuluş Savaşı...
Türkiye Cumhuriyeti’nin 2 no.lu yasası olan “Hıyanet-i Vataniye Kanun” 12.4.1991 günlü, 3713 no.lu Terörle Mücadele Kanunu’nun 23/a maddesiyle yürürlükten kaldırıldı. Kurtuluş Savaşı döneminde ulusal yaşam için büyük etkisi olan yasanın yerine, nelerin vatana ihanet sayılacağına ilişkin bir kural getirilmedi. Cumhurbaşkanı yönünden ancak göreviyle ilgili bir durumdan dolayı bu nitelikle bir suçlama gündem gelecekse, TBMM üye tamsayısının en az üçte birinin önerisi üzerine yine en az dörtte üçünün kararıyla işleme konulabilir (Anayasa mad.105/3).
Önceki tutum ve davranışlar nedeniyle, Cumhurbaşkanı seçildiğinde “inanmadığımı ve güvenmediğimi” yazdığım Bay RTE’ın sonraki davranışlarının kimilerini içtiği Cumhurbaşkanı andıyla (antlar kişiliğe ve niteliklerine uzanan çok önemli, çok anlamlı birer sözveridir) bağdaştırmakta güçlük çekilmektedir. Kendisini savunurken söylediklerinin gerçeklerle uyuşmadığı da bir gerçek. Atatürk Orman Çiftliği’nde hukuka aykırı biçimde oluşturulan yapılara ilişkin yargının iptal kararlarını yerine getirmemek Anayasa’nın 138/4. maddesini açıkça çiğnemekken, direnmeyi sürdürmekten kaçınılmıyor.