F-16 dosyasının ABD’deki akibeti inşallah ‘Rogers Planı’na benzemez
Hürriyet yazarı Sedat Ergin bu hafta 'F-16 dosyasının ABD’deki akibeti inşallah ‘Rogers Planı’na benzemez' başlıklı yazısını kaleme aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeşil ışık yakmasının ardından TBMM Genel Kurulu’nun İsveç’in NATO’ya katılmasına ilişkin protokolü önceki gün onaylamasıyla birlikte, Rusya’nın 2022 yılı şubat sonunda Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana NATO’yu ve Türkiye-ABD ilişkilerini kilitleyen dikenli bir konu nihayet geride bırakılmış bulunuyor.
Türkiye’nin Batı dünyasıyla ilişkileri yakın zamanda İsveç’in NATO üyeliği dosyasında ciddi bir gerilime sahne olmuştur. Türkiye, başlangıçta İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularını bu ülkelerin PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle ile mücadelelerinde atacağı koşullara bağlamış, ardından geçen yıl mart ayında Finlandiya’nın bu yöndeki adımlarını yeterli bulup katılımını onaylarken, İsveç’e dönük engellemesini sürdürmüştü.
Bu arada, Türkiye’nin yeni F-16 uçaklarının alımı için 2021 sonbaharında Biden yönetimine yaptığı talebin sonuçlandırılması da ABD cephesinde İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması koşuluna bağlanmıştı.
Başlangıçta bu ilişkilendirmeye kuvvetle itiraz etmişse de, Türkiye’nin sonradan tutum değiştirmesiyle, her iki konu özellikle geçen sonbahardan bu yana aynı paketin içinde değerlendirilmeye alınmıştır.
Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen aralık başında İsveç’in NATO üyeliği ile Türkiye’nin F-16 dosyasının “eş zamanlı bir şekilde” yürütülebileceği şeklindeki açıklaması bir dönüm noktası olmuştur.
Her halükârda Türkiye, önceki gün TBMM’deki onay adımını atarak, dış politikasında NATO’ya ve Batı’ya dönük doğrultusunu koruduğunu kayda geçirmiş olmaktadır. Uzun zamandır yaşanan bütün çalkantılar, krizler geride bırakılmış ve NATO perspektifi bir kez daha ön plana çıkmıştır.
*
Bundan sonrasında önem taşıyan konu, TBMM cephesindeki onay faslının bitmesinin ardından Türkiye’nin F-16’larla ilgili talebinin ABD’deki akıbetidir. Türkiye, yaptığı başvuruda 40 adet 4.5’uncu nesil yeni F-16 uçağı ile envanterindeki mevcut 79 F-16 uçağına yeni yetenekler kazandıracak modernizasyon kitleri alımı için talepte bulunmuştur.