Montrö’nün değerini daha yakından anlamak...

Geçen hafta Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasıyla patlak veren krizin uluslararası politika ve dünya kamuoyunun gündemine taşıdığı başlıklardan biri de Türkiye’nin Boğazlar...

Geçen hafta Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasıyla patlak veren krizin uluslararası politika ve dünya kamuoyunun gündemine taşıdığı başlıklardan biri de Türkiye’nin Boğazlar üzerindeki kontrolünün hukuki çerçevesini çizen 1936 tarihli Montrö Sözleşmesi oldu.

Bu sözleşme Türkiye’ye Rusya dahil üçüncü ülkelerin savaş gemilerinin Karadeniz’e çıkışlarını sınırlama, yasaklama imkânı tanıyor. Sözleşmenin bu yönü, kaçınılmaz olarak silahlı çatışmaların güney cephesine sahne olan bu bölgedeki askeri güç dengesini ve savaş denklemini yakından ilgilendiriyor. Dolayısıyla, bugünlerde bütün gözler Montrö Sözleşmesi’ne ve onun hükümlerine çevriliyor.

İşte uluslararası alanda bütün projektörler Türk Boğazları’na odaklanırken, Rusya’nın dört savaş gemisini 27-28 Şubat tarihlerinde Karadeniz’e sokmak için yaptığı başvuru karşısında, Türkiye bu taleplerden yalnızca birini kabul etti, diğer üçünü geri çevirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Öcalan yeniden denkleme girebilir mi? 25 Ekim 2024 | 105 Okunma AİHM’nin Öcalan için 10 yıl önce bugüne dönük öngördüğü düzenleme 24 Ekim 2024 | 562 Okunma Fetullah Gülen’in ölümü ve kötülüğün muhasebesini yapmak 23 Ekim 2024 | 399 Okunma Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Prof. Acemoğlu’na kulak verirsek... 19 Ekim 2024 | 310 Okunma Başbakan Scholz yarın İstanbul’da... Almanya ile diyalogda bazı açılım işaretleri 18 Ekim 2024 | 364 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar