NATO felsefesinde bir müttefik bir diğerinin SİHA’sını düşürebilir mi?
Hürriyet yazarı Sedat Ergin bu hafta 'NATO felsefesinde bir müttefik bir diğerinin SİHA’sını düşürebilir mi?' başlıklı yazısını kaleme aldı. ÖNCEKİ gün Fırat’ın doğusunda Türkiye’nin “Barış Pınarı Harekât Bölgesi”nin doğu sınırının güneyde M-4 yoluyla kesiştiği noktada Suriye tarafındaki Tel...
ÖNCEKİ gün Fırat’ın doğusunda Türkiye’nin “Barış Pınarı Harekât Bölgesi”nin doğu sınırının güneyde M-4 yoluyla kesiştiği noktada Suriye tarafındaki Tel Temir’de meydana gelen hadise, daha ilk bakışta NATO ittifakını yakından ilgilendiren özel bir vaka olarak incelenmeyi hak ediyor. Şöyle ki...
NATO Antlaşması’nın ünlü beşinci maddesi, bir müttefikin saldırıya uğraması halinde, bütün müttefiklerin bunu kendilerine de yapılmış sayacaklarını ve onun yardımına geleceklerini söylüyor. NATO, herkesin birbirinin savunmasına yardım edeceği bir savunma konseptine dayanıyor.
Önceki gün Suriye’nin kuzeyinde yaşanan “5 Ekim Vakası”nda
olay şöyle bir akış izliyor. Bir
NATO ülkesinin F-16 savaş uçağı, bir tehdit algılaması üzerine, bir başka NATO ülkesine ait silahlı bir insansız hava aracını ateşlediği füzeyle imha etmiştir.
Düşürülen SİHA’nın Türkiye’ye, düşüren F-16’nın da ABD Hava Kuvvetleri’ne ait olduğu ortaya çıkmıştır.
Şimdi gelin, bir NATO ülkesinin bir başka müttefikinin askeri unsurunu havada imha etmesinin mantığını NATO Antlaşması’nın ruhu ve lafzı içinde izah etmeye çalışın.
* * *