Vahit Halefoğlu ve diplomaside zarafet
ANKARA’da o zamanki adıyla Mekteb-i Mülkiye’ye kaydolduğunda Suriye pasaportu taşıdığı için milli güvenlik dersine alınmaması çok ağırına gitmişti.İki yıl sonra 1939’da Hatay...
ANKARA’da o zamanki adıyla Mekteb-i Mülkiye’ye kaydolduğunda Suriye pasaportu taşıdığı için milli güvenlik dersine alınmaması çok ağırına gitmişti.
İki yıl sonra 1939’da Hatay Türkiye sınırlarına resmen katıldığında, artık Türk vatandaşı olabilmesi için hiçbir engel kalmamıştı. Hayatta kendisini en çok mutlu hissettiği günlerden biri Mülkiye öğrencisiyken Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanını aldığı gündü.
Halep’te 1919 yılında dünyaya gözlerini açmış olan Antakya nüfusuna kayıtlı, Antakya Lisesi mezunu bu genç, Mülkiye’yi bitirdikten sonra Dışişleri Bakanlığı’na girerek, 10 yıl Bonn Büyükelçiliği yapacak, iki kez Moskova’da büyükelçi olarak bulunacak ve bu parlak diplomasi kariyerini emekli olduktan sonra Dışişleri Bakanlığı göreviyle taçlandıracaktı.Vahit Halefoğlu ve diplomaside zarafet
Dışişleri Bakanlığı, 1962 yılında kendisini büyükelçi olarak yurtdışına gönderme kararı aldığında Arapça bildiği için seçilen yer Şam’dı. Ancak Suriye’deki rejim, eski Suriye vatandaşı olan bir diplomatın kendisine Türk büyükelçisi olarak gönderilmesinden rahatsızlık duyarak agreman vermeyi reddedince, Halefoğlu bu kez Suriye’nin komşusu Lübnan’ın başkenti Beyrut’a gönderilecekti. Büyükelçi unvanını aldığında henüz 43 yaşındaydı.