Washington zirvesi, ABD Başkanlık seçimi ve NATO’nun kırılganlığı meselesi

Pek çok yorumcunun üzerinde birleştiği üzere, bir savunma ittifakının 75 yıl ayakta kalabilmiş olması, neresinden bakılırsa bakılsın o ittifakı oluşturan ülkeler açısından bir başarı...

NATO’nun önceki gün Washington’da başlayan ve 75’inci yıldönümünün de kutlandığı zirvesi, öncelikle ittifakın sürekliliğini, kurumsal istikrarını simgeliyor. Askeri ittifakların ömrü anlamında tarihte örneğine az rastlanan bir yapıdan söz ediyoruz.

Gerçekten de önceki gün Washington zirvesinin açılış töreninin, İkinci Dünya Savaşı’nın sonrasında 4 Nisan 1949 tarihinde NATO’nun kuruluş antlaşmasına imzaların atıldığı gösterişli mekanda düzenlenmesinin muazzam bir sembolizmi vardı.

O tarihte ‘Andrew W. Mellon Auditorium’un büyük salonunda “Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü”nü (NATO) kuran metnin altına imza koymak üzere toplam 12 ülkenin devlet ya da hükümet başkanları bir araya gelmişti. Önceki gün ise aynı salonda ‘aile fotoğrafı’ çektirmek üzere podyumda üç sıra halinde dizilmiş olan liderler toplam 32 ülkeyi temsil ediyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ecevit’in ‘Ayşe tatile çıkabilir’ mesajı Cenevre’de nasıl unutuldu? 24 Ağustos 2024 | 261 Okunma Irak ile ilişkilerde hareketlilik (2) Irak’la girilen yakınlaşma geçmişte öngörülemeyen boyutlar kazanıyor 23 Ağustos 2024 | 407 Okunma Irak ile ilişkilerde hareketlilik (2)… Irak’la girilen yakınlaşma geçmişte öngörülemeyen boyutlar kazanıyor 23 Ağustos 2024 | 229 Okunma IRAK’LA İLİŞKİLERDE HAREKETLİLİK (1) Çalkantılarla geçen 40 yılın ardından Irak’la yeni bir dönemin önü açılıyor 22 Ağustos 2024 | 1.552 Okunma Demokrasinin şiddet karşısındaki sınavı 21 Ağustos 2024 | 147 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar