Beynimizin yüzde onunu mu kullanıyoruz?
İnsan beyni kâinatın en karmaşık ve mükemmel yapısıdır. Sayısız faaliyeti yerine getirir; en zor problemleri çözer, isteklerde bulunur. Bütün bunlar duyguların, davranışların, tecrübelerin...
İnsan beyni kâinatın en karmaşık ve mükemmel yapısıdır. Sayısız faaliyeti yerine getirir; en zor problemleri çözer, isteklerde bulunur. Bütün bunlar duyguların, davranışların, tecrübelerin, hafızanın ve farkındalığın bileşiminin bir sonucudur.
Son günlerde bir bilim kurgu filminden yola çıkılarak insanların beyinlerinin ancak % 10’unu kullandığını iddia eden yayınlar görüyoruz. Sonra bu yayınlarda, % 10 yerine daha fazlası kullanılırsa ultra süper varlıklar haline geleceğimiz ileri sürülüyor.
Hâlbuki beynimizin % 10’unu kullanma efsanesi tamamen yanlıştır. Konuyu inceleyen beyin uzmanlarına göre; bu iddia sadece yanlış değil aynı zamanda komiktir de.
Bu efsanenin bu kadar yaygın ve uzun ömürlü olmasının sebebi, Baltimore’daki Johns Hopkins Tıp Fakültesi’nden nörolog Barry Gordon’a göre insanların kendi beyinleriyle ilgili algılarıdır: İnsanlar kendi yetersizliklerinin kaynağının kullanmadıkları gri maddede olduğuna inanıyor. Bu yanlış bir varsayımdır. Yine de doğru olan tek şey insanların hayatlarının belirli anlarında –meselâ dinlenme sırasında- beyinlerinin tümünü değil de daha az bir kısmını kullanmalarıdır.
“Açıkça görülüyor ki beynimizin her bir noktasını kullanıyoruz ve beynimizin büyük bir kısmı her zaman faal durumdadır” diye konuşan Gordon, “Başka bir açıdan, beyin vücut ağırlığımızın % 2’sini temsil ediyor ama vücut enerjimizin % 20’sini kullanıyor” diye ekliyor.