Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu
5 ve 6 Ekim günlerinde Tokat’ta, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin hocamızın ev sahipliğinde düzenlenen ve ülkemiz için yeniliklerle dolu olan Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu dün...
5 ve 6 Ekim günlerinde Tokat’ta, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin hocamızın ev sahipliğinde düzenlenen ve ülkemiz için yeniliklerle dolu olan Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu dün başladı. Bugün de devam edecek olan sempozyumda bu toplantıları başlatan ve büyük emek harcayan Mustafa Atak hocamızın açılış konuşmasını önemine binaen vermek istiyorum:
“Değerli misafirler! “Gençliğin Durumu ve Gelecek” temalı V. Ulusal Maneviyat Psikolojisi Sempozyumuna hoş geldiniz.
Nefsi meşgalelerle kuşatılan, kariyerle ilgili çok büyük beklentilere maruz kalan ve önlerine teknomedyatik bir dünya sunulan bir gençlik ile karşı karşıyayız. Bu gençliğin sorunları her geçen gün farklılaşarak çığ gibi büyümektedir. Şiddet eğiliminde, depresyonda, anksiyete bozukluğunda, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda, sınav anksiyetesinde ve intiharlarda büyük artışlar yaşanırken ahlaki düzlemde gitgide olumsuzluğa doğru bir kayış söz konusudur. Maalesef gençliğe yol gösterip rehberlik etmesi gereken biz yetişkinler de yeterli desteği sağlayamamaktayız.
Eskiden “Yüksek Tekâmül Enstitüsü” diye adlandırabileceğimiz mekânlarda ilim, marifet, ahlaki değer ve erdem kazandırılan, tabiri caizse bir binek hayvanını eğitircesine nefs bineği kademeli bir şekilde eğitimden geçirilerek; gençlerde ruhi, kalbi ve akli tekâmül sağlanmış ve bu yaklaşım ahilik teşkilatıyla fütüvvet merkezli olarak esnaf teşkilatında da yaygınlaştırılmıştır.
Devlet yöneticileri de dâhil bütün bir toplum bu anlayış içerisinde yetiştirilmeye çalışılmıştır. (Mesela Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubad’ın seraskeri Sipehsalar, Hz. Mevlana’nın rahle-i tedrisinden geçmiş ve Menakıb-ı Sipehsalar isimli kitabın müellifidir.)