Adana’daki zirveye damga vuran iki kelime... Üretim ve yatırım
II. Dünya Savaşı’ndan sonra, Hacı Ömer Sabancı, Adanalı sanayici Ahmet ve Bekir Sapmaz kardeşler, Adana’nın sanayi kuruluşu Millî Mensucat’ın sahipleri dört iş insanı Nuh Naci Yazgan, Nuri Has, Mustafa...
II. Dünya Savaşı’ndan sonra, Hacı Ömer Sabancı, Adanalı sanayici Ahmet ve Bekir Sapmaz kardeşler, Adana’nın sanayi kuruluşu Millî Mensucat’ın sahipleri dört iş insanı Nuh Naci Yazgan, Nuri Has, Mustafa Özgür ve Seyit Tekin ile birlikte bir banka kurmaya karar vermişlerdi.
Kurucuların hepsi, Adana’da yaşayan Kayserili iş adamlarıydı. Amaçları bölgenin pamuk üreticilerine finansman sağlamaktı. Banka, 12 Nisan 1947 tarihinde “Adana-Kayseri Bankası” adıyla finans sektöründe yerini aldı. İki şehrin baş harfleri nedeniyle “Akbank” adıyla anıldı. Bu isim, aynı zamanda bölgede yetişen pamuğu temsil ettiği için seçilmişti. Akbank tek şube ile küçük bir mahalli banka olarak kuruldu.
İHRACAT ÜSSÜ
Özetle, Akbank için Adana, Adana için de Akbank çok önemli. Geçtiğimiz hafta Hürriyet ekibi olarak, Akbank tarafından düzenlenen ‘Birlikte Geleceğe Buluşmaları’nın ilki için Adana’daydık. HiltonSA otelinde düzenlenen etkinliğe Adanalıların çok büyük ilgi gösterdiğine şahit olduk. Akbank Genel Müdürü Kaan Gür ve banka yöneticileri Türkiye’nin üretim gücünde önemli bir misyon üstlenen Adanalılarla bir araya geldi, sorunlarını dinledi, çözüm önerilerini, tavsiyelerini paylaştı.