Okuma notları - 2
Ev kişinin başladığı yerdir der şair. Ev insanın uzak kaldığında geri dönmeyi istediği yerdir der hukukçu. Ev hem başlangıç noktası hem son istasyondur. İçinde yönümüzü...
Ev kişinin başladığı yerdir der şair. Ev insanın uzak kaldığında geri dönmeyi istediği yerdir der hukukçu. Ev hem başlangıç noktası hem son istasyondur. İçinde yönümüzü bulabilmek için dünyaya atfettiğimiz koordinat sisteminin sıfır noktasıdır. Coğrafi olarak ev, dünya üzerindeki belirli bir nokta anlamına gelir. Bulunduğum yer benim ikametgahımdır; kalmayı düşündüğüm yer benim meskenimdir; geldiğim ve dönmeyi istediğim yer benim evimdir. Zira ev sadece bir bina ya da toprak değil evin temsil ettiği her şeydir. (Yabancı; Bir İlişki Biçimi Olarak Ötekilik/ Derleyen Levent Ünsaldı)
*
Temel ihtiyaçlar, başarılı bir giyim sanayinin temeli olamaz. Eskimeyi hızlandırmalıyız. Bizim görevimiz kadınların sahip oldukları şeylerden mutsuz olmalarını sağlamaktır. Onları o kadar mutsuz etmeliyiz ki, kocaları hesaplarında biriktirdikleri paralarla mutluluk ve huzura kavuşamayacak hale gelsinler. (İhtiyaçların Manipülasyonu/ Conrad Lodziak)
*
Grek tarihçi Heredot, Pers Savaşı hakkında şu hikayeyi anlatır: M.Ö. 480 senesinde Persli Xerzes on yıl önce Maraton’da uğradığı onur kırıcı yenilgiye karşılık vermek üzere Grek şehir devletleriyle savaşa girmeye karar verdi. Xerzes’in amcası Artabus, Grek ordusunun ve donanmasının Pers Krallığı’nı kolaylıkla yenebileceği düşüncesiyle savaşa karşı çıkıyordu. Konuşmasına şöyle başladı: Ey kral eğer birden fazla görüş dile getirilmezse bir adamın en iyisini seçmesi imkansızlaşır, insan ona her ne tavsiye verilirse onu tutmak zorunda kalır; ama birbirine karşıt konuşmalar yapılırsa, güçlü tecrübeler ortaya çıkabilir. Benzer şekilde saf altını tek başına tanıyamazsın, ancak daha düşük kalite bir madenle karşılaştırırsanız hangisinin daha iyi olduğunu anlayabilirsiniz. Artabus’un söyledikleri ilk önce bir etki yaratmadı. Xerzes öfkeyle doldu ve Artabus’u Pers Krallığı’na ihanetle suçladı. Ama siniri biraz geçtikten sonra saldırıyı iptal etti.
Ama sonra garip bir şey oldu. Gecenin bir yarısı Xerzes rüyalarında onu savaşa girmeyi telkin eden hayalet gibi bir varlık görüyordu. Bu hayaletin rüyalarına dadanması sonucu fikrini bir kez daha değiştirdi. Persler Greklere karşı savaşa girdi. Başta elde ettikleri birkaç başarıdan sonra sonuçta hezimete uğradılar. Pers Krallığı çöküşe geçti, Grek şehir devletleri altın çağını yaşamaya başladı. Bu hikayenin ana fikri Heredot ve Grek vatandaşları için açıktı. Hedeflerinizi mantık dışı nedenlerle temellendirmenin sonu felaket olur. Halkı ilgilendiren meselelerde tam bir tartışma doğru olanı akıllıca seçme imkanı yaratır. (Propaganda Çağı/ A. Pratkanis-E. Aronson)