Televizyonun işlevleri

Bir oyalanma halidir, kaçıştır TV. Çoğu zaman otomatik bir refleksle dokunulur açma tuşuna. Bir tür sakinleştirici, yatıştırıcı işlevi görür. Gerilimden kurtulmak, rahatlamak gündelik dertlerden ve...

Bir oyalanma halidir, kaçıştır TV. Çoğu zaman otomatik bir refleksle dokunulur açma tuşuna. Bir tür sakinleştirici, yatıştırıcı işlevi görür. Gerilimden kurtulmak, rahatlamak gündelik dertlerden ve uğraşlardan uzaklaşmaktır amaç. Stresle baş etmekte zorlanan kişilerin eğlence programlarını daha çok tercih ettikleri tespit edilmiştir. Kadınlar dizilere ilaveten realiti şov programlarıyla birlikte genel olarak televizyonu daha fazla seyreder. Stresli erkekler aksiyon ve şiddet içerikli programları tercih eder.

Başka insanlarla ortak bir deneyim üzerinde konuşmaktan alınan hazzı dile getirir TV. Toplumsal kullanım adı altında kimisi can yoldaşlığı, ahbaplık, kimisi de iletişim, paylaşma  olarak dile getirir televizyon seyretme gerekçesini.

Televizyonun pabucunu dama attığı söylenen sosyal medyada ağırlıklı olarak televizyon programları üzerine yorum yapılır. Teoride TV programları üzerine konuşmak insanları gerginliğe ve çatışmaya yöneltmeyecek güvenilir bir ilişkidir. Bu konuşmaların konusu hafif ve nötrdür, tıpkı TV’nin kendisi gibi. Televizyon hakkında konuşmanın hafifliği ve nötrlüğü yanında herkesin ortak ilgisi olması nedeniyle; toplumsal ilişkilerin başlatılmasında, yürütülmesinde, bu ilişkilerin sertliğini yumuşatmada ve devamlılığını sağlamada bir işlevi olduğu kabul edilir.  Fanlar ve fanatikler hariç, onlarla hiçbir konuyu hafif ve nötr bir şekilde konuşmak tartışmak mümkün değil.

Düşünceme besin oluyor

Özdeşleşmenin temel taşlarından biri seyrederken kişiye geçmişin eşlik etmesidir. Kişi geçmişiyle seyreder; kırgınlıkları, kızgınlıkları, kırılan hayalleri, kaybettikleri ve kazanmak için yapabilecekleriyle.

Bir karakteri yakından görme süreci uzadıkça -ki bu roman için de geçerli- yargılama kapasitesi hasar görüyor. Bu etki yüzünden karakterin en kötü eylemlerine dair yargı dahi yumuşuyor, küçük kusurlar konusunda ise kafa karmakarışık oluyor. Bakınız, kötü karakterlerin ekranda görünme süresi uzadıkça hikayeyi ele geçirmeleri sonucu seyircinin değişen yargıları.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başkasının ölümü 11 Ocak 2018 | 275 Okunma Geleceğe ne kadar hazırız? 07 Ocak 2018 | 110 Okunma Zihin körleşmesi 21 Aralık 2017 | 191 Okunma Diziler yerli mi? Tartışılır ama yersiz uzun! 17 Aralık 2017 | 185 Okunma Hikâye açığı 14 Aralık 2017 | 171 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar