2019: Atatürk Yılı
Umutsuzluk, insanı tüketir. İnsanoğlu, umudu tazelemenin ve kendini yenilemenin yolu olarak hep yeni başlangıç vesileleri icat etmiştir. Kuzey yarıkürede yeni yıl, karanlığın dibe vurup, aydınlığın yeniden...
Umutsuzluk, insanı tüketir. İnsanoğlu, umudu tazelemenin ve kendini yenilemenin yolu olarak hep yeni başlangıç vesileleri icat etmiştir. Kuzey yarıkürede yeni yıl, karanlığın dibe vurup, aydınlığın yeniden güç kazanmaya başlamasının simgesidir. Karanlığın güçlerini yatıştırmaya çalışmak da, kuşkusuz insani bir yönelimdir. Ama insanlığı ilerleten güç, hep aydınlık bir geleceği kurma istencinden kaynaklanmıştır, yoksa karanlığın etkisini azaltmaya çabalamaktan değil. Kimi kültürler, en koyu karanlığın aşılmasını ihtiyatla karşılamış, yeni yılı başlatmak için aydınlığın karanlığa denk bir güce kavuşmasını beklemişlerdir.
Büyük Ortadoğu Projesi’nin akıbeti
Yeni binyıl, Amerika’nın karanlık Büyük Ortadoğu Projesi’nin uygulamaya konmasıyla başladı. ABD, envanterlere göre emsalsiz bir silah gücüne sahip olmasına karşın kısa sürede başarısızlığa uğradı ve kapitalist sistem tarihteki en büyük ve derin krizlerinden biriyle karşı karşıya kaldı. Amerika, emperyalizmden değil, ama Büyük Ortadoğu Projesi’nden vazgeçmek zorunda kalmıştır. Kendi gerileyişini yavaşlatmak ve “hâlâ dünyadaki en büyük balina” olma konumunu korumaya çalışmak, ABD’nin gündeminin birinci maddesi haline gelmiştir.
Zihinlerde yaşamaya devam eden bir proje
Günümüzde ABD’nin Suriye’den çekilme kararının yol açtığı tepkiler de, değişik kültürlerin “yeni yıla karşı konuşlanmalarına” benzer bir yelpazeyi kapsamaktadır. Amerika’nın terk ettiği Büyük Ortadoğu Projesi, “karanlığın yenilmezliğine inananların” zihninde yaşamaya devam etmektedir. Onlar, ABD’nin attığı her adımda bir “başarı hikmeti” aramaktadırlar. Onlara göre Amerika’nın Suriye’den çekilme kararı da, ancak “çekilme” karşılığında daha büyük bir getiri elde etmiş olmasıyla açıklanabilir. O zaman bu yaklaşımın “Türkiye Programı”na olan izdüşümü, bu programı “ABD’nin ne yapıp, edip kazanacağı” varsayımıyla uyumlu hale getirmek ya da olsa olsa “Amerika’yı yatıştırmaya” çalışmak haline gelmektedir.
Milli uyanış