Bilim dışarı, dayatma içeri
AKP iktidarı altında “evrim” müfredattan çıkarılıp, her derece ve türdeki okula “abdesthane ve mescit zorunluluğu” getirildi. EN ÖNEMLİ MİLLİ KAMU DEĞERİ Bir ülkenin en önemli milli ve...
AKP iktidarı altında “evrim” müfredattan çıkarılıp, her derece ve türdeki okula “abdesthane ve mescit zorunluluğu” getirildi.
EN ÖNEMLİ MİLLİ KAMU DEĞERİ
Bir ülkenin en önemli milli ve kamusal değeri, insan gücüdür. Eğitim, insan gücüne “değer katma” etkinliğidir. Eğitim süreci iki ana eksen doğrultusunda yürütülür. Bu eksenlerden biri, mevcut bilgi ve beceri birikiminin yeni nesillere aktarılması; diğeri ise, ülkenin gereksinim duyduğu toplumsal ilişkilerin yeniden üretilmesidir. Eğitimin bu iki doğrultuda yöneldiği hedefler, farklı olmalarına karşın, birbirleriyle yakından ilişkilidir.
Ortak etken, bilimsel yaklaşımdır. İnsanlığın günümüzdeki bilgi ve beceri birikiminin ortak temeli bilim olduğu gibi, ülkenin ilerlemek ve gelişmek için gereksinim duyduğu toplumsal ilişkiler de, ancak bilimle belirlenebilir.
EĞİTİMİN BİLİMSİZLEŞTİRİLMESİ
Farklı bilim dallarını birleştiren ortak ve mutlak öge “değişim”dir. Konu ister evren, ister güneş sistemi, ister dünya, ister dünya üstündeki canlılar, ister insan, ister toplum olsun, bilim, ilgili alandaki değişimi yöneten yasalılıkları keşfetmekle uğraşır. Bu keşifler, dünyayı dönüştüren icatlara yol açar. Onun için “evrim”i müfredattan çıkarmak, “değişim”i, dolayısıyla da “bilim”i müfredatın dışına sürmek anlamına gelir. Bilimsizleştirilmiş bir eğitim, ne mevcut bilgi ve beceri birikiminin yeni nesillere aktarılması, ne de bu birikime katkıda bulunacak nesiller yetiştirilmesi konusunda işlevini yerine getirebilir. Değişimi sansür eden bir eğitim, ülkenin ileriye doğru