Eğitim ve sorgulama
Ülkemizde eğitim, bilim ve Atatürk karşıtlığının kendini en açık biçimde dışa vurduğu alanlardan biridir. Günümüzde “sorgulama”, eğitim alanında en sık kullanılan kavramlar...
Ülkemizde eğitim, bilim ve Atatürk karşıtlığının kendini en açık biçimde dışa vurduğu alanlardan biridir. Günümüzde “sorgulama”, eğitim alanında en sık kullanılan kavramlar arasında yer almaktadır. Eğitimin içeriği konusundaki karşıtlıklar, “sorgulama” konusunda yerini adeta oydaşmaya bırakmaktadır. Bu kavrama ilişkin farklılıklar, “neyin” ve “nasıl” sorgulanması gerektiği konusunda ortaya çıkmaktadır.
‘ATATÜRK’Ü VE ‘BİLİM’ İ SORGULAYANLAR
Neoliberalizm, özellikle 1990’lardan itibaren ülkemizde Atatürk’ün “sorgulanması” istemini sürekli gündeme getirmeye başlamıştır. Buna eğitim alanında “vatan”, “millet”, “devlet” ve “bayrak” kavramlarının, “çağdışı gerilik simgeleri” olarak nitelenip itibarsızlaştırılması çabaları eşlik etmiştir. Bilim de, benzer bir muameleye maruz kalmıştır. Neoliberalizm, “zihnin özgürleştirilmesi” için “bilimin köleleştirici bağlayıcılığı”na karşı çıkmıştır. Özel olarak “evrim kuramı” ve “yaratılış teorileri”ne, genel olarak da “bilim” ile “bilim dışı”na “özgürlük ve demokrasi” adına eşit muamele talep edilmiştir. Özetle neoliberalizmin ülkemizde sorgulamaya konu ettikleri, Atatürk ve bilimdir.
KUŞKUCULUK VE SORGULAMA