Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2018-2022 dönemi stratejik planını açıkladı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı önümüzdeki 5 yıl için stratejik planını geçen hafta açıkladı. Çok detaylı ve kapsamlı bir şekilde hazırlanan plan, önümüzdeki dönemde...
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı önümüzdeki 5 yıl için stratejik planını geçen hafta açıkladı. Çok detaylı ve kapsamlı bir şekilde hazırlanan plan, önümüzdeki dönemde Bakanlığın yaklaşımlarını içeren bir niyet olarak da değerlendirilebilir. Bu yıl 4’üncüsü hazırlanan stratejik planın ana teması olarak “hızlı ve kolay ticaretin güven kapısı” olma vizyonunun belirlendiği görülüyor. Bu yaklaşım ile birçok konunun detaylı olarak paydaşlar ile tartışıldığı, geleceğe yönelik zorlukların ve kolaylıkların belirlendiği görülüyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sadece gümrük tarafı olmadığı için çalışmada ticaret tarafına ilişkin de değerlendirmelere yer veriliyor. Her zaman olduğu gibi bu köşede bu çalışmanın gümrükte yaratacağı gündeme odaklanıyor olacağız.
Stratejik planda “Gümrük 4.0” var
Gerek kamu gerek özel sektörde dijital dönüşüm çok ciddi olarak ele alınıyor. Birçok kere dijital dönüşümün ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğu anlatmaya çalıştık. Özellikle dış ticaret yapımız yani yüksek ithalat bağımlılığımız gümrük 4.0 gibi elektronik uygulamalarına ne kadar ihtiyacımız olduğunu ortaya koyuyor. Gümrük idaresi artan dış ticaret hacmine paralel olarak teknolojik alt yapısını geliştirmek zorunda. Aksi takdirde gümrüklemeye ilişkin beklentilerin karşılanamayacağı aşikâr.
5 yıllık stratejik plana baktığımızda, en öne çıkan konuların teknolojik alt yapının geliştirilmesi ve dijital gelişmelere ayak uydurulması olduğu anlaşılıyor. Planda; tüm belgelerin elektronik ortama aktarılması, gümrük işlemlerinin tamamının elektronik ortamda yapılması, gümrük işlemlerine ilişkin otomasyon sistemlerinin geliştirilerek işlemlerin daha hızlı gerçekleştirilmesi gibi konular net bir şekilde ifade edilmiş durumda.
Hatta bunun hayata geçirilmesinde sadece kendi açısından değil gümrükleme işlemine taraf olan diğer idareleri de kapsayacak bir strateji güdüldüğü görülüyor. Bu nokta önemli. Çünkü gümrükleme süreci sadece gümrük idaresi ile sınırlı değil. Eşyanın özelliklerine göre diğer kurumların izni de gerekebiliyor. Eğer diğer kurumlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından koordine edilemezse dış ticarete yönelik bu yöndeki hedeflere ulaşılması çok mümkün görünmüyor.