KDV Kanununda öngörülen değişikliklerin gümrük uygulamalarına etkisi

Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nu gözden geçirme çalışmaları tamamlandı ve devreden KDV'nin iadesi de dâhil olmak üzere birçok önemli...

Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nu gözden geçirme çalışmaları tamamlandı ve devreden KDV'nin iadesi de dâhil olmak üzere birçok önemli değişikliği içeren KDV Reformu Tasarısı 27 Şubat 2018 tarihinde Meclis’e sunuldu.

Devreden KDV’nin iade edileceğine ilişkin düzenleme iş dünyasında büyük bir ses getirdi ve düzenlemeye ilişkin olumlu değerlendirmeler yapılıyor. Diğer taraftan şirketlerin KDV iadelerini tüm bilgi ve belgelerin tamamlanmasını takip eden üç ay içinde alması, bu sürenin gecikmesi halinde ise tecil faizi uygulanacak olması da sektör tarafından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Genel KDV tekniği açısından yapılan bu değişikliklere ilave olarak gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri tam istisna kapsamına alınıyor. Yani bu hizmetler için yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılabilmesi imkânı getiriliyor.

İthalatta gözetim uygulamasına ilişkin KDV sorununu daha önce de köşemizde dile getirmiştik. Burada ana konu; izin alma sürecinden kaçınmak için ya da izin alınmaması nedeniyle eşyanın gerçek bedelinin gözetim tutarının üzerine çıkartılarak fiktif bir KDV ödemesi yapılması olarak karşımıza çıkıyor.

Konuyu bir örnek ile anlatalım. Mal bedeli aslında 30 TL olan ama gözetim nedeniyle 50 TL üzerinden %18 KDV ile 9 TL KDV ödeyen firma, ödenen bu KDV'yi "191 İndirilecek KDV" hesabına girecek ve yurt içinde 40 TL'ye sattığı aynı ürüne ilişkin %18 KDV ile 7,2 TL KDV hesaplayıp 391 Hesaplanan KDV hesabına girecektir. Dolayısıyla bu işlem sonucunda 191 İndirilecek KDV hesabı, 391 Hesaplanan KDV hesabına göre 1,8 TL (9 TL – 7,2 TL=1,8 TL) daha fazla olacaktır. Bu işlemin bu şekilde tekrar edeceği düşünüldüğünde, firmanın önemli seviyede bir devreden KDV pozisyonunda olacağı açıktır.

Yapılan bu değişiklik ile gözetim uygulaması sonucu şirketlerde oluşan devreden KDV’nin de iadesi planlanıyor. Böylece gözetim uygulaması sonucu ortaya çıkan ve üretici üzerinde kalan devreden KDV sorununun da bu düzenleme ile ortadan kalkması bekleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ticaret savaşları bir fırsat olabilir 27 Eylül 2018 | 279 Okunma İhracat bedellerinin yurda getirilme zorunluluğu geçici olarak yeniden başlıyor 05 Eylül 2018 | 190 Okunma Yapılandırmada sona gelirken bazı uyarılar 07 Ağustos 2018 | 125 Okunma Ticaret Bakanlığı 19 Temmuz 2018 | 104 Okunma Ticaret savaşına hazırlanıyoruz 12 Haziran 2018 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar