Başkanlık ve Anayasa

Başkanlık sistemini isteyenler de istemeyenler de kendi gerekçelerini pek içerikli anlatamıyorlar. Çünkü bu sistem konusunda ne fazla düşünmüşlüğümüz var ne de var olan sistemlerden fazla...

Başkanlık sistemini isteyenler de istemeyenler de kendi gerekçelerini pek içerikli anlatamıyorlar. Çünkü bu sistem konusunda ne fazla düşünmüşlüğümüz var ne de var olan sistemlerden fazla haberdarız.

Başkanlık denince hemen herkesin aklına Amerika geliyor, ama bence en az bilgi sahibi olduğumuz başkanlık modeli de Amerika’nın.

Geçen hafta Amerikan başkanlık sistemi hakkında bildiğimizi sandığımız her şeyi yerle bir etmesi gereken, başkanlık sistemi hakkında tüm önyargıları sarsacak bir olay yaşandı.

9 üyeli Anayasa Mahkemesi’nden bir üye öldü ve tüm sistem sarsıldı. Hâlâ büyük artçı sarsıntılar yaşanıyor.

Amerika süper güç ya, bizler belki de bu nedenle Amerikan başkanlarını süper güçlü olarak algılarız. Popüler kültür araçları, filmler, TV dizileri bu imajı kafamızda güçlendirir. Ancak gerçekler böyle değil. Gayet tabii ki başkanların elinde büyük güçler var, ama bu gücü kullanırken daima Anayasa Mahkemesi’ni ve Kongre’yi kollarlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 302 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 280 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 254 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 182 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar