Bir kamusal aydın olarak Murat Belge

Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın imzacılar için “Aydın müsveddeleri”demesini eleştiren Murat Belge hakkında Ahmet Kekeç sert bir yazı yazdı ve“Sen kitap okudun da ne oldu...

Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın imzacılar için “Aydın müsveddeleri”demesini eleştiren Murat Belge hakkında Ahmet Kekeç sert bir yazı yazdı ve“Sen kitap okudun da ne oldu sanki” dedi.

Bu yazıyı yazarken aslında kendimi tuhaf hissetmekteyim; çünkü hem Murat Belge’yi hem de Ahmet Kekeç’i düşünce insanları olarak sever ve sayarım.

Murat Belge ile 1970’li yıllara uzanan bir tanışıklığımız vardır. Aslında bu yazı ikisiyle de alakalı değil, bu da beni rahatlatıyor. Yazının asıl amacı, “kamusal aydın” kavramını bu tartışma vesilesiyle tartışmaya çalışmaktır.

Kamusal aydın (public intellectual) kavramına bir tanımlama getirmek istersek, bu tür aydın okumuşluğunu ve bilgi birikimini gerçek yaşamdan kopuk yaşamaz. Tersine günübirlik olayların tam içinde olur ve gerektiğinde ender duyulan fikirleri kamuoyunu aydınlatacak bir şekilde söyler. Bunlara “güncel olana teorik müdahaleler” de diyebiliriz.

Noam Chomsky bu tür bir aydındır. İngiltere’de ise Raymond Williams ve Edward Thompson aklıma ilk önce gelenler. Fransa’da bu tanım hayli canlı ve efektif bir aydın grubunu tarif eder. Hemen aklıma geliverenler Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Alain Bodiou, Louis Althusser, Bernard-Henri Levy ve niceleri.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 302 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 280 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 254 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 182 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar