Kaşıkçı cinayetinin Suudi ekonomisine darbesi

Prens Selman, yönetimi fiilen devraldığında Suudi ekonomisini hızlı ve radikal biçimde dönüştürmeye yönelik iddialı bir program uygulamaya girişmişti.Buna göre Prens Selman, ülke ekonomisini sadece petrole...

Prens Selman, yönetimi fiilen devraldığında Suudi ekonomisini hızlı ve radikal biçimde dönüştürmeye yönelik iddialı bir program uygulamaya girişmişti.

Buna göre Prens Selman, ülke ekonomisini sadece petrole bağımlı olmaktan kurtarıp ülke ekonomisinde yeni yatırımlarla çeşitlenme oluşturmayı planlıyordu. Hedef için de 2030 yılı konulmuştu.

Bu iş için 200 milyar dolarlık Suudi varlık fonu devreye sokuldu.

Ancak bir problem vardı. Bu varlık fonunun bütün üst düzey yöneticileri Suudi'ydi dolayısıyla direkt prensin komutası altındaydılar. Böylece rasyonel ekonomik ihtiyaçlara göre kararlar verilemiyordu. Daha çok prensin şahsi kararları doğrultusunda inişli çıkışlı ruhi durumuna göre kararlar alınıyordu. 

Bu da amaçlanan hedef doğrultusunda başarılı olunabilmesi ihtimalini çok düşürüyordu. Bu varlık fonu Uber ve Tesla gibi Amerikan şirketlerine de yatırımcı olduğundan Washington, Suudi varlık fonu yönetiminin bu durumdan çıkarılması yolunda Prens Selman’a baskı da yaptı. Yönetimin direkt prens etkisinden kurtarılmasını ve işin profesyonellere bırakılmasını istedi.

Sonunda prens baktı ki işi istediği gibi götüremeyecek varlık fonuna üst düzey yöneticiler olarak çeşitli batı şirketlerinden aldığı profesyonelleri yerleştirmeye başladı.

Bunlar işe girince işler bir süre yolunda gitti. 

Ancak bu süre çok kısa sürdü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 302 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 280 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 254 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 182 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar