Radikal demokrasi ve sosyal medya

2009 yılındaki kalkışmada İran’da sadece 1 milyon akıllı telefon kullanıcısı vardı. Şu anda bu sayı 48 milyona ulaşmış durumda. Yani ülke toplam nüfusunun yarısından fazla akıllı...

2009 yılındaki kalkışmada İran’da sadece 1 milyon akıllı telefon kullanıcısı vardı. Şu anda bu sayı 48 milyona ulaşmış durumda. Yani ülke toplam nüfusunun yarısından fazla akıllı telefon bulunuyor İran’da. Bu nedenle 2009 yılıyla karşılaştırıldığında belki sokağa dökülen insanların sayısı daha az olabilir, ama hem yönetim üzerine etkileri daha fazla hem de olayların yayıldığı şehirlerin sayısı daha çok.

New York Üniversitesi’nin etkili medya teorisyeni hocası Clay Shirky, 2009 olaylarından sonra “The Political Power of Social Media” adlı önemli bir bilimsel yazı yazmış ve sosyal medyanın toplumsal olaylardaki etkin rolü üzerine teorik bir temel oluşturmuştu.

Bugün İran bağlamında o çalışmayı yeniden okuyup tartışmak ve yeni kavramlar oluşturmak gerekiyor.

YENİ KAVRAMLAR

Yeni kavramlar mutlaka gerekiyor; çünkü sivil toplum, toplumsal muhalefet ve iktidar gibi kavramlar 21’inci yüzyılda, akıllı telefonlar ve sosyal medyanın da etkisiyle içerik değiştirdi.

20’nci yüzyılın “bipolar çatışma” süreçleriyle açıklanabilecek toplumsal olayların yerini “multi polar” çatışmalarla belirlenen toplumsal olaylar aldı.

Kendisi de sınıf çatışması temeline dayandığından bipolar bakışa sahip olan Marksist gelenek içinden gelip de post Marksist kavramlarla 21’inci yüzyılın toplumsal çatışmalarını kavramsallaştırmaya çalışan teorisyenler, “agonistik çatışma” kavramıyla ele alıyorlar İran türü sosyal hareketleri.

KONSENSÜS YERİNE

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 302 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 280 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 254 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 182 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar