Wall Street Journal okuyan evsiz adam
Microsoft turumun ender boş zamanında Seattle’ın Downtown bölgesini biraz keşfetme yürüyüşüne çıktım.Ve beynime çakılan, zor unutacağım o görüntüyle...
Microsoft turumun ender boş zamanında Seattle’ın Downtown bölgesini biraz keşfetme yürüyüşüne çıktım.
Ve beynime çakılan, zor unutacağım o görüntüyle karşılaştım.
Adamın kıyafetleri pisti, karton kutular üzerinde yaşıyordu ama suratında okumuş, bilgili bir ifade vardı.
Karton kutuların üzerine uzanmış, elindeki Wall Street Journal Gazetesi’nin finans sayfasını okuyordu.
İnsa nlar evsizleri eğitimsiz, mesleki becerisi fazla olmayan insanlarla özdeşleştirirler ya, bu adamın yüksek düzeyde eğitimi olduğu ve daha önce üst düzey bir işte çalıştığı her halinden ve okumayı tercih ettiği gazeteden belliydi.
Seattle’da Microsoft dışında Amazon, Boing, Starbucks gibi büyük ve zengin şirketler var. Gelir düzeyi çok yüksek hatta bayağı zengin sayılabilecek bir şehir burası. Ama aynı zamanda çok fazla sayıda fakirliğin olduğu ve sokaklarındaki evsiz insan nüfusunun patlama yaptığı bir yer de burası.
Bunun nedenini iki şehri ele alarak çözümlemeye çalışırsak, teknoloji devriminin ayrıca nelere yol açmakta olduğuna dair de çok önemli sonuçlara varırız. Seattle dışında benzer gelişme San Francisco’da da var. Biliyorsunuz San Francisco Silikon Vadisi diye bilinen dünyanın bütün teknoloji devlerinin bir araya toplandığı bölgenin şehridir, yani oradaki zenginlik belki de Seattle’dan bile daha fazla, ama oradaki durum Seattle’dan çok daha kötüye gidiyor sosyal açıdan.
Neden bu böyle oluyor acaba? Amerika’ya özgü sosyal devlet politikalarını becerememe durumu mu var burada? Yoksa başka içsel dinamikler mi söz konusu? Sosyal devlet konusu başka farklı bir yazının konusu olabilir, ama ben bugün teknolojik devrimlerin önceden görülemeyen karanlık sonuçlarına dikkat çekmek istiyorum.
KARANLIK CAMLI OTOBÜSLER