Barış Suyu
Taşıma su ile değirmen döner mi? Dönmediğinden, suya bir akar bulmak şarttır ve tankerle su taşımak yerine boru hattı, kritik önem taşır. Atatürk Barajı'nı, Fırat'ın ve...
Taşıma su ile değirmen döner mi? Dönmediğinden, suya bir akar bulmak şarttır ve tankerle su taşımak yerine boru hattı, kritik önem taşır.
Atatürk Barajı'nı, Fırat'ın ve diğer nehirlerimizin üzerindekilerden ayıran, sadece büyüklüğü değil, Harran Ovası'na su taşıyan Urfa ikiz tünelleridir. Zira su gibi temel ihtiyaca kalıcı çözüm getirmiş, bölgenin 6 bin yıllık susuzluk bahtını değiştirerek, sulu tarımı başlatmıştır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin su ihtiyacı, öteden beri ada için önemli sorun oluşturuyordu. Anavatan Türkiye'den Yavruvatan Kıbrıs'a tankerle su taşımak, geçici çözüm olurdu ve maliyeti sürdürülebilir gelecek sunamazdı.
Nitekim bu vizyoner proje, KKTC'nin su ihtiyacına kalıcı çözüm getirdi ve Anamur Dragon Çayı üstündeki Alaköprü Barajı'ndan boruya aktarılan barış suyu, Girne yakınlarındaGeçitköy Barajı'na ulaştırıldı. Dün itibarıyla devreye alınan boru hattından aktarılacak 75 milyon metreküp su, 2050'ye dek Kıbrıs'ın içme suyu ihtiyacını da karşılamış olacak.
Boru hattı, 80.2 kilometrelik uzunluğu kadar, ileri teknolojisi ile de göz kamaştırıyor.