Bilgi fikir sermayesi
Buluş, patent, kitap ve beste telif haklarının teminat olarak gösterilebilmesinin önünü açıyor hükümet... Bu, bilgi fikir gibi elle dokunulamayan değerlerin de kredi alırken teminat gösterilebileceği anlamını...
Buluş, patent, kitap ve beste telif haklarının teminat olarak gösterilebilmesinin önünü açıyor hükümet... Bu, bilgi fikir gibi elle dokunulamayan değerlerin de kredi alırken teminat gösterilebileceği anlamını taşıyor.
5 yıldır mevcut bankacılık sistemiyle yeni yatırımın, sanayileşmenin, girişimciliğin artık yürüyemeyeceğine dair çok fazla örnek gördük. Son olarak İstanbul Sanayi Odası ISO-500 araştırması, kârı kediye yüklediğimizi söyledi bize. Sanayici, kazandığını niteliksiz finansmana vermiş.
Niteliksiz finansman, bankanın kredi faizi kadar bu krediyi vermek için talep ettiği teminatlardan geliyor. Bir bakıma her 100 liralık kredi için 250 liralık teminat istemeye kadar varıyor iş...
Hal böyle olunca, girişimci olmaktan ziyade paradan para kazanmak ya da gayrimenkule yönelme cazip hale gelirken yatırımcı olmak zorlaşıyor. Bu durumdan bankaların mutlu olduğunu sanmıyorum. Neticede onlar da büyüyen ekonomiyi finanse etmenin sürdürülebilir kâr anlamına geldiğini bilir.
Yığınca farklı finansman modelinin bizde yeterince gelişmemiş olmasını da eşanlı sorgulamak şart. Şimdi katılım bankacılığı yeşeriyor. Bunu teşvik etmek gerek. Risk sermayesinden proje odaklı kredilendirmeye dek her yöntem, günün sonunda işin fiziki garantisine dayanıyor.