Fakirliğin anatomisi

Bütün mutluluklar birbirine benzer... Oysa her mutsuzluğun kendine has öyküsü vardır. Aynı şey fakirlik için de geçerli... Afrikalı bir fakiri anlayabilirsiniz. Neticede "yoksuldur" veya temel...

Bütün mutluluklar birbirine benzer... Oysa her mutsuzluğun kendine has öyküsü vardır. Aynı şey fakirlik için de geçerli... Afrikalı bir fakiri anlayabilirsiniz. Neticede "yoksuldur" veya temel ihtiyaçlarını karşılayacak imkânlardan asırlardır "yoksundur." 
Hint fakirini de bilebilirsiniz. Kast sistemine bakıp, dededen fakirliği görebilirsiniz. Amerikalı "homeless" fakiri de anlarsınız. Zenginliğin taşrasına düşmüş, evsiz barksız, sistemin atıklarına muhtaçtır. Çin'deki fakir, "günde 1 dolardan düşük" geliri tanımlar, bildik bir fakirlik türüdür. 
Türkiye'de fakir olmayı da tanımlayabilirsiniz. Türk-İş'e göre asgari ücret dahi bu "fakirlik" tanımına abartılabilir. Sonuçta fakirliği ölçemezsen bilemezsin, bilemezsen yönetemezsin.
Dün İskoçyalı ekonomist Agnus Deaton'a verilen Nobel, yoksulluğu ölçme, düşük gelir gruplarının tüketim eğilimini anlamada bize yeni araçları müjdeledi. Deaton tüketim, fakirlik ve refah üzerine hayatını adamış bir bilim insanı. Söylediği, her talebin, bütün malların fiyatına, bireysel gelirlerin nasıl oluştuğuna dair esnek ve basit yöntemlerin var olduğudur.
Nobel ödüllerinin kimlere verildiği kadar hangi tür çalışmalara verildiği de önemli... Aziz Sancar'ın kimya Nobeli, DNA ve uzun yaşama gibi güncel konulara dairdi. Ekonomi Nobeli'nin küresel kriz sonrası dünyanın gündemine oturan yoksulluk, refah üzerine olması tesadüf değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.688 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.975 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.772 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar