Her şey apaçık bulanık gören sensin
The Economist'i biliyorsunuz… Hani seçim öncesi Financial Times ile birlikte "kırılgan beşli" diye kavram oluşturan ve cari açık yüzünden kriz(!) çıkacağını savunduğu 5 ülke belirleyip Türkiye'yi...
The Economist'i biliyorsunuz… Hani seçim öncesi Financial Times ile birlikte "kırılgan beşli" diye kavram oluşturan ve cari açık yüzünden kriz(!) çıkacağını savunduğu 5 ülke belirleyip Türkiye'yi en başa yerleştiren İngiliz dergisi…
Bu kapak, daha dehşet bir projenin eseri; 2015 Ekim'inde yayınlanan kapağı; 2016'da dünyanın en etkin isimlerinden oluşan kolaj… Dergi, her yılsonuna doğru bir sonraki yıla dair analizlere yer verir, trendleri, güç odaklarını yazar…
Bu kapakta 2 temel algı operasyonu yapılmış… İlki, 2016'da dünyayı yönetenler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yer verilmemiş. İkincisi de Papa'nın yanında çizilen dini figür üzerinden resmedilmiş.
Papa'nın hemen yanında yer alan kişi, Suriye'de yaşananları "Kutsal Savaş/ Armageddon" olarak isimlendiren Rus Ortodoks Kilisesi Moskova Patriği, Vladimir Mikhailovich Gundyayev. Ancak FETÖ çetesi lideri Gülen'e benzerliği dikkat çekici…
Bu dergi kapağı oluşturduğu zamanda Türkiye, G20 dönem başkanlığıyla dünyanın gündeminde ve Erdoğan, 5 milyar insanı temsil eden 19 liderin katılımıyla Antalya zirvesine hazırlanıyordu.
Orduya yerleştirdiği haydutlarıyla darbe girişiminde bulunan Gülen'in, Erdoğan yerine The Economist 2016 kapağında yer alması, geçen yıl fazla dikkat çekmedi. Gazeteci dostum Zeliha Saraç hatırlatınca hafızam tazeleniverdi.
15 Temmuz darbe teşebbüsünün 9 ay öncesinde The Economist'in, tıpkı "kırılgan beşli" benzeri algı operasyonu yapması; bugünkü kalkışmanın ne derece köklü ve uluslararası boyutları olduğuna çarpıcı örnek oluşturuyor.